Срокът на годност на това правителство ще е не до местните избори, а поне до първата ротация. Това прогнозира политическият анализатор Юлий Павлов, който взе участие в дискусия на тема "Политическата криза – възможни решения и отражението им върху местните избори", организирана от аналитичния клуб за прогнози "Екзаминър".  

Според Павлов, ако правителството е неуспешно, от ГЕРБ-СДС могат да откажат да поемат властта със своя бъдещ ротационен премиер Мария Габриел, както и да предизвикат предсрочни парламентарни избори заедно с европейските. 

"Идеята, че това правителство ще доведе до загуби в електоралните тела на формациите, участващи в него, според мен е необоснована" смята още анализаторът.

"Коалицията между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) не е желана, а принудителна. Не е желана нито от едните, нито от другите", това мнение изрази социологът Андрей Райчев.

Според него България се намира не в политическа криза, а в геополитическа. Тя се състои в стратегическата принадлежност към НАТО, Европейския съюз (ЕС).

"Имаме геополитически проблем, че сме на място, което ни харесва, но където изискванията са други. Ако се разгледа по същество членството на страната ни в момента – отговорът ще е не", обясни Райчев.

"Големият въпрос при местните избори е не кой ще надделее, а дали националната партийна система няма да се разпадне", каза от своя страна и социологът проф. Румяна Коларова.

"Имахме един период, когато партиите на национално ниво изчезваха на местно ниво. Големият въпрос е дали тези партии ще оцелеят на местно ниво", каза още проф. Коларова.

Относно предизвикателствата пред коалицията между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" социологът посочи, че ще бъде вторият и третият ешелон на властта. Според нея е важно как ще бъдат разпределени заместник-министрите, областните управители и други, уточнява "Дарик".

"Политическата криза, която вече е институционална и е на границата да премине в конституционна, може да бъде решена, когато открито започнем да говорим за собствените си отговорности за решаването на проблемите пред страната", това мнение изрази политологът Огнян Минчев.

По думите му политическата криза в България ще бъде преодоляна, след като българските елити поемат своята отговорност. "В едно общество елитите носят отговорност за структурни проблеми като политическата криза", добави той.

Според него българската държава е в състояние, в което не е инструмент за разрешаване на проблеми, а създава такива и блокира опитите за решаването им.

"Наблюдаваме преформатиране на политическата карта на страната", това заяви пък социологът д-р Първан Симеонов и допълни: "Отваря се ниша за нов консервативно-националистически разказ". 

Във връзка с новоизбрания редовен кабинет между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, реализиран с мандата на втората политическа сила, Симеонов заяви, че "понякога най-трудно скрепените неща могат да се окажат неподозирано трайни". 

"Това не отменя потенциалната нестабилност, аз изказвам само хипотеза", уточни анализаторът. Според Първанов предстоящите местни избори също могат да имат спояваща роля.

"Ако аз съм на мястото на Бойко Борисов, ще имам полза да омекотя малко падането, ако има такова. Договорката за правителство би трябвало да включва и някаква договорка за местните избори", коментира социологът. 

"Войната ще има своята роля. Колкото по-дълга е войната и колкото повече ескалира, толкова по-стабилно ще става правителството", смята още той.

Първанов посочи още, че управляващите са конструирали президента Румен Радев като "новия лош" в политиката и той може да изиграе роля на контрапункт, който допълнително да скрепи управленската конструкция. 

Според Първанов в настоящата ситуация се очертават проблеми пред правителството. Първият е, че то може да се окаже "прекалено евроатлантическо за българския вкус", а вторият е, че в страната все още има обществена енергия и хора, които изразяват позиция срещу дълго управлявалата партия ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов.

На днешната дискусия, състояща се в София, участват политолози, социолози и анализатори, сред които Юлий Павлов, Андрей Райчев, Антоанета Христова, Боряна Димитрова, Васил Тончев, Даниел Смилов, Димитър Ганев, Евелина Славкова, Кънчо Стойчев, Любомир Стефанов, Милен Любенов, Михаил Константинов, Огнян Минчев, Петър Чолаков, Юри Асланов. 

Аналитичният клуб за прогнози „Екзаминър“ е независимо сдружение на анализатори и експерти, сред които гл. ас. Димитър Найденов, доц. Татяна Буруджиева, Юлий Павлов, проф. Румяна Коларова, д-р Любомир Стефанов и др.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук