"Преговорите се водеха пред всички. Публична тайна е, че имаше вариант А, план А и план Б.

Колегите от "Има такъв народ" (ИТН) и от БСП направиха типичните за българския политически живот изказвания – все едно никога не са влизали в подобни разговори. За мен това, което стана, е по-добрият вариант, план А. Той стана възможен благодарение на двама души – на президента Румен Радев и главния прокурор Иван Гешев.

С действията си те принудиха политически опоненти да седнат на една маса и да изгладят различията помежду си, да направят компромиси, така че да има правителство", това обясни депутатът от ГЕРБ-СДС Петър Николов.

Думите му идват, след като във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов хвърли бомба, че при преговорите с първия мандат са имали и имена на министри. БЛИЦ уточнява, че днес думите му бяха потвърдени и от Деница Сачева от ГЕРБ.

Петър Николов, Снимка: БГНЕС

Според Николов властта не е подарена, както се изрази президентът вчера. По думите му е имало "изземване на властта от страна на президента, което ставаше все по-опасно".

"Той си мисли, че властта е в президента. Парламентът може да свали едно правителство по всяко време. Има механизми да контролира действията на министрите буквално.

Властта се върна там, където трябва да бъде. Институционалната война не започна вчера, а преди 3 години, когато Румен Радев размаха юмрука си на площада и нарече легитимното правителство на България "мутри". Румен Радев не схваща конструкцията на властта в България", допълни депутатът от първата политическа сила.

"Ние сме в чиста ситуация", заяви той, цитиран от БНР и добави, че това, което са казвали от ГЕРБ за "Продължаваме промяната" (ПП) по време на предизборните кампании е, "че тези хора са вредни за България по начина, по който управляваха тогава", но сега мнозинството е гарант това да не се повтаря.

"Разговорите с ДПС се водят най-вече от "Демократична България" (ДБ) с основна цел конституционна реформа", уточни Петър Николов.

Той изрази мнение, че политическите сили в парламента не трябва да се държат към главния прокурор Иван Гешев "като към легитимен участник в публичния живот".

"Цялата каскада от искания на имунитети беше с една-единствена цел – да се попречи на съставянето на правителство. Той вади съдебната система от нейното положение на политически неутралитет", категоричен е Петър Николов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук