"Ако кабинетът "Василев" се гласува, може да се очаква и опозицията в парламента, и вътрешнокоалиционната опозиция да се мобилизират и да дадат подкрепа за някои от основните законопроекти и реформени стратегии, водени от страх от разтуряне на парламента. 

Но всичко това е много условно. ... Ако правителството мине, трябва да се опита да преведе страната през предстоящите трудни 6 месеца и да проведе откровен диалог с избирателите и всички да имат едно наум, че в рамките на няколко месеца са възможни предсрочни избори, защото в условията на такава слаба подкрепа и търсене кой да запълни пробойните в управлението не може да се управлява".

Това мнение изказа пред БНР политологът и университетски преподавател по политически комуникации доц. Иво Инджов.

Според него за 6 месеца могат да се предприемат само палиативни мерки и да не се допускат големи грешки, а след това да се види дали ще има по-голям хоризонт на това управление, за да се мисли за по-дългосрочни реформи.

"Може би ще се направят усилия и ще се постигнат частични успехи по списъка, който обяви Кирил Петков, той включва приемане на тези 22 законопроекта, свързани с Плана за възстановяване, както и смяна на ръководителите на регулаторите, които са с изтекъл мандат и др. 

Не може да се направи задълбочена реформа в изброените сфери в рамките само на 6 месеца".

По думите на доц. Инджов нито избирателите, нито най-голямата опозиционна партия - ГЕРБ искат предсрочни избори:

"Предсрочните избори са по-малкото зло, защото е по-добре да се прочисти картината, но могат да доведат до възстановяване на сегашната конфигурация и да има безпътица. Затова политиците трябва да се опитат да направят нещо.

Ще бъдат оценени по-високо от избирателите, ако поставят реалистични, а не бомбастични цели. И да се опитат да изпълнят поне част от тях".