"Партиите трябва да направят стратегическа преоценка, защото живеем в последиците от започналия преди година протест.


Протестът беше полезен, но направи стратегическа грешка - той надцени желанието на българите за промяна, то е голямо, но не толкова, колкото протестът пропагандираше. Затова партиите на протеста се скараха. 

Ако желанието на българите за промяна беше толкова грамадно, нямаше да има време за караници. Изборните резултати щяха да са грамадни и партиите на протеста щяха да се носят на вълната на желанието за драматична промяна... Българите искат промяна, но и сигурност". 

Това каза пред БНР Първан Симеонов, "Галъп Интернешънъл". 

Според социолога трябва да се изтрие част от червените линии, начертани от партиите:  

"Червените линии на самочувствието, егото. От една страна хората на Слави Трифонов, от друга - либералите в България, групирани главно около "Демократична България"... 

За да има някакво правителство, това е желанието на българите, г-н Трифонов трябва да намери път обратно, а либералната мрежа в България малко да задържи, ако е възможно, своето донякъде културологично ехидно отношение към г-н Трифонов и неговите привърженици". 

Симеонов допълни: 

"ДПС е от печелившите в настоящата ситуация. При плаващи мнозинства обикновено се стига до ДПС. Експертните формули, за които ДПС настоява, намаляват градуса на хейт към Движението, а и позволяват те да спечелят някой свой интерес. 

Що се отнася до БСП, те играят по любопитен начин - отказаха се от политиката и играят съвършено искрено". 

По думите на социолога, ако третият мандат ще бъде даден с идеята да се направи правителство, той трябва да отиде в ИБГНИ

"Това е и лява, и дясна мрежа. Това е малка група, не може да монополизира мандата, ясно е, че е опосредстващо звено за някакъв формат. Това казва логиката".