Имаме премиер, който е бил гален от три папи, Кирил Петков – от един. Има неща, с които правителството се справя с оглед на много тежката ситуация. Например, газовата криза. Правителството се справи. Прати две много силни послания, че България може без руски газ в тази ситуация. Второ – цената може би не е толкова добра, колкото сме имали по някои договори.

Това каза в интервю за предаването „Още от деня“ политологът доц. Даниел Смилов.

„В един момент войната ще свърши. Тогава, когато седнем на масата на преговорите, този епизод ще бъде много важен за България. Няма да може страната ни да бъде изнудвана по начина, по който сега“, коментира той.

Смилов критикува смесените послания на президента Радев. „Той понякога праща послания които като че ли поставят под въпрос къде точно се позиционира България – да, в ЕС и НАТО, но държим на руския газ и няма да изпращаме оръжие“, даде пример той.

Политологът Димитър Ганев изказа мнение, че войната в Украйна е стартирала процес на пренареждане в българската политика.

„Една много сложна коалиция с общ фундамент – антистатукво и анти-ГЕРБ. След 24 февруари – началото на руската инвазия, има очевидно пренареждане в пластовете на българската политика. Имаме по-скоро лагер на твърдата евроатлантическа позиция. Въпросът на въпросите от последните 4 месеца е войната в Украйна, която прокара това нова разделение“, посочи той.