Управляващата коалиция и през изминалата седмица показа, че не работи. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” социологът Антоний Гълъбов. 

По думите му коалицията не може да постигне съгласие, да взима решения и съответно да носи отговорност за тях. Гълъбов даде като пример двете експертни заседания, които трябваше да предложат пакет от антиинфлационни мерки, но се оказаха безрезултатни.

„Това означава, че всъщност тези политически формации не успяват да намерят механизъм през който да взимат решения”, каза Гълъбов.

Според социолога, не е вярно, че инфлацията влиза само отвън, а има и български фактор.

„Вярно е, че още актуализацията на бюджета през миналата година, както и поредната актуализация за тази година, генерира много високи проинфлационни очаквания. През тези месеци се формира мнение, че държавата ще плаща за всичко, че ще подпомага, че ще дава компенсации”, заяви Гълъбов.

По думите на социолога ефективното антиинфлационно решение е да се увеличи производството.

Антоний Гълъбов открои като голям проблем, това че социалният диалог е блокиран заради стила на поведение на това правителство: „Това е стилът на Асен Василев, а не на Кирил Петков. Отказът на Асен Василев да преговаря, да промени дори с една дума това, което той е решил че трябва да се случи, успя да блокира социалния диалог”, обясни Гълъбов.

Според него това е довело до парадоксалната ситуация в която еднакво готови за протести са както работодателите, така и синдикатите.

За Гълъбов предсрочни избори са лош вариант за България, но вероятността нараства.

„Големият въпрос е да си дадем сметка кое ще ни струва по-скъпо и то във всеки смисъл на думата, не само като пари. Кое ще бъде по-разрушително, защото гледайки обществените нагласи имам усещането, че все по-големи групи в българското общество си дават сметка, че щетите които ще ни нанесе нова дълбока политическа криза, могат да бъдат съизмерими с това, правителството да продължи да управлява по начина, по който управлява в момента”, каза още Гълъбов.

По думите му правителството има още 3 месеца за които трябва да изработи много ясна управляваща програма, а в противен случай вероятността за предсрочни избори ще стане още по-сериозна.