Заявката на ГЕРБ за повече власт ще доведе до напрежение при ротацията. Това каза пред БНР политологът проф. Тодор Галунов.

"Очаквам напрежение при ротацията, защото ГЕРБ вероятно ще поиска по-силно присъствие във властта. За да има ГЕРБ повече представители във властта, това значи част от министрите от ПП-ДБ да трябва да се разделят със своите постове. Може би това ще бъде критичният момент", коментира той. 

Според политолога по-изчистена форма на коалицията ще бъде, ако тя е равнопоставена и по отношение на участие в управлението, и по отношение на отговорност за това управление.

Проф. Галунов прогнозира, че т.нар. сглобка ще оцелее, защото "политическият интерес на партиите в нея е този модел да се запази поне до след изборите за Европейски парламент":

"Никой няма интерес за нови предсрочни парламентарни избори. Не се вижда и някакъв нов политически субект, който може да промени с нещо ситуацията". 

Бюджетът за 2024 г. ще бъде приет, смята политологът и коментира, че вторият по важност закон, след този за бюджета, е изборният:

"Трябва да се видят изборните правила, може би няма да има време до Нова година".

Във връзка с промените в Конституцията проф. Галунов каза, че "там надеждата е повече, отколкото може да бъде положителният ефект":

"Битката за правомощията около служебния кабинет е първото, което ще има по-скоро политически ефект. Това прилича повече на реформа, която се прави конкретно срещу действащия президент, отколкото като нещо трайно. ...

Съдебната реформа вероятно ще мине, но не съм сигурен, че това ще произведе голям ефект в обществото. ... Не очаквам промените в Конституцията да имат оздравителен ефект върху нашето общество". 

Проф. Галунов изказа мнение, че няма как високите позиции, каквито са в регулаторите, да са политически неутрални, а да се избират от политическите сили:

"Винаги тези органи ще бъдат обвинявани, че са излъчени под формата на партийни пристрастия. По-важното е, когато заработят, да забравят коя партия ги е излъчила, за да могат да се успокоят нещата". 

Според него темата за различните регулаторни органи сякаш става по-важна от текущата работа на парламента.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук