"Който се е захванал с "Пирогов", правителството му е падало. А те първо с тях се захванаха". Това заяви пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Пълна глупост е, че искаме да съборим правителството" категоричен бе Борисов.

Политолози, цитирани от "Труд", коментираха, че Борисов е абсолютно прав, защото не той и партията му ГЕРБ ще свалят правителството, а заради "Пирогов" кабинетът "Денков" може да си тръгне.

"Трябва да разкажа малко. Има един действащ документ между Денков и Мария Габриел, по който се назначаваха министрите, зам.-министрите, областните управители и останалите назначения, свързани с изпълнителната власт", припомни Борисов.

Според него освобождаването на директора на "Пирогов" е свързано със съветника на военния министър Мустафа Емин от "Да, България", който вдигна скандал в реанимация, че детето му не е прието с предимство.

"Да не повтарям за този съветник, който отиде там и вдигна скандал, след който нарочиха директора на "Пирогов". Аз не го познавах. Видях се с него веднъж в присъствието на вицепремиера Мария Габриел и още няколко професори. След като го нарочиха, вицепремиерът ни постави този въпрос на премиера, че не сме съгласни със смяната му. Действахме, както досега", каза Борисов.

Той призна, че и Десислава Атанасова се е обадила на Денков "да му каже, че тези поръчкови уволнения - назначения няма да ги допускаме".

"Вчера от границата ни с Турция, където бяха еврокомисарят и Асен Василев, Василев лично ми се обади и каза, че това са пълни глупости и така не се прави", каза още бившият премиер. Той обясни, че финансовият министър му е казал да го изчака до 14 часа, защото имат за решаване много важни въпроси в бюджета, регулатори, Шенген, еврозоната, отхвърляне на президентското вето. Борисов разказа, че до 14 часа нищо не се случило, а Денков изпратил послание "да си гледат работата".

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че ако "Продължаваме промяната" са искали да има споразумение, досега трябвало да е подписано.

"Сега всячески искат да подпишат такова споразумение, защото ротацията наближава и те не искат да чуят, че когато Мария Габриел стане премиер ще уволни този и този, ще им е хубаво ли? Затова искат сега да се подпише такова споразумение", смята лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов коментира, че в неговия кабинет идват Кирил Петков, Атанас Атанасов, Делян Пеевски, Йордан Цонев стотици пъти. "След работата в парламента отивам в централата да си гледам кметовете. След това те по цял ден са с Делян Пеевски в неговия кабинет.

Това лицемерие, че ГЕРБ са заедно с ДПС, което казват по медиите, трябва да спре. Ежедневието на тези хора е със стотици телефонни разговори между ППДБ и Делян Пеевски", допълни лидерът на ГЕРБ.

Попитан за изявлението на ГЕРБ-СДС, че няма да подкрепят нито един законопроект на Министерския съвет, докато няма реален механизъм, по който се вземат решенията, Бойко Борисов коментира, че това не е нито бойкот, нито на инат.

"Досега решенията на Министерския съвет са най-меко казано слаби и затова се налагаше в парламента да поемаме неговата тежест - помните кризата със зърнопроизводителите, енергетиката, това са тежките решения. Така солидарно бихме приели и дерогацията, ще послушаме Денков и ще бъдем много работливи в парламента", каза бившият премиер.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук