"Слави Трифонов е преценил, че президентът Румен Радев е също като него антисистемен играч, който иска разбиване на тази конституционна уредба. През целия си мандат той по никакъв начин не се вписа в нито една от схемите, които се разиграваха на политическия терен".


 Това заяви в коментар пред БНР политологът Георги Киряков.

"Трифонов счита Радев като част от неговата игра и ще играе с него, докато президентът не покаже някакво различно поведение. Той смяташе и "Демократична България" като част от неговата антисистемна игра", посочи анализаторът.

Според Киряков вече всички партии действат "на пистата на изборите" и говорят със своите избиратели.

"Има отчаяна битка между статуквото и желаещите промяна, не само партии, а и електорати. Ясна е фронтовата линия между тези два масива избиратели. 

Няма никакви шансове да се постигне между тях консенсус за нови политически решения, които фундаментално да сменят посоката на развитие на страната - от силно корупционен модел - към модел, доближаващ се до най-добрите демократични държави в Европа", смята той.

Киряков подчерта, че президентът трябва да бъде много внимателен в избора на кого да даде третия проучвателен мандат:

"Ако не го даде на БСП, ще разочарова избирателите ѝ, с чиято подкрепа той стана президент, а и ще има повод Корнелия Нинова да продължи задочната си и неформална битка с него. Радев е наясно, че ДБ няма да подкрепи мандат, ако той е даден на социалистическата партия, т.е. ще се отива на предсрочни избори. 

По думите на политолога ГЕРБ имат сметка от създаване на хаос и дискредитиране на служебното правителство и на президента Румен Радев. 

"Целта на ДПС си остава една и съща - запазване на влиянието при разпределението на властовата баница", уточни той.

Прогнозата на Георги Киряков е за втори мандат на държавния глава Румен Радев и продължаващо "изчегъртване на ГЕРБ" от служебното правителство.