Страстната седмица наистина ще бъде страстна за политиците. Ще се занимаваме повече със светски дела, отколкото с духовни. Вървим ускорено към предсрочни парламентарни избори. Това заяви пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов. 

Припомняме, че ГЕРБ получиха първия мандат за съставяне на правителство, но решиха да го върнат при държавния глава заради липса на подкрепа. Днес Слави Трифонов заяви, че също ще върне мандата за управление. 

"Въпрос на елементарна аритметика е дали, ако бъде връчен мандатът на трета политическа сила, той ще бъде приет. Отговорът по-скоро е не. Въпреки публичните заявки на БСП и ДПС за стабилност, не е прагматично и логично най-малките партии да поемат мандат, а и те не биха съставили правителство", смята още той.

Депутат от БСП с тежка оценка за решението на ИТН да върне мандата и ще правят ли социалистите кабинет

"Въпросът за 1 млн. долара е дали ще имаме нов парламент, с ново разпределение на силите", коментира Стефанов. 

"Явно партиите са неспособни да разговарят за сформиране на правителство. Няма страшно - вотът е, за да имат хората излъчено представителство. Но не можем да си играем на избори докато някой получи пълно мнозинство - няма такава парламентарна група през последните 20 години. Демокрацията е въпрос на умения за комуникация и консенсус."

Според Любомир Стефанов в момента има втора серия на предизборната кампания - всички партии се готвят за предсрочни избори. "Държавата все още може да се справя сама. Има буфери, но те не са безкрайни", коментира той финансовото състояние на България.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!