Две неща могат да се кажат за кандидатурата на проф. Николай Габровски. Първо, потребността да се издигат качествени хора извън сферата на политиката е породено от това, че българската политическа класа е доста сериозно изхабена.

Много е трудно да номинираш един утвърден политик и да прокараш кандидатурата му успешно. Заради това наблюдаваме необходимост от „свежа кръв“. На второ място – намирането на хора извън политиката говори за това, че е много трудно да влезеш в българската политика и да се съхраниш като престиж и авторитет.

Това заяви политологът доц. Огнян Минчев в ефира на Nova News.

По повод липсата на политически опит на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС, той смята: „Малко е смешно – нека видим кои са българските премиери и откъде са дошли те в последните 20 години. Откъде дойдоха Сакскобурготски, Станишев, Петков?

Габровски е не само водещият български хирург, той е и от здравните мениджъри, които успяха, в условията на пандемията, да управляват всички сложни процеси, свързани с пандемията. Административният му опит е по-голям от всички работещи премиери през 21-ви век.“

„Дали изборът на Габровски е станал така, както Бойко Борисов го обяви – не мога да коментирам. Предполагам, че Габровски е добре подготвен за това предложение. От една страна, това е възможно най-добрата личностна кандидатура.

В България са малко хората, които могат да внесат личен авторитет в тази позиция. Той е кандидат за премиер на ГЕРБ – партия, която иска да се релегитимира.

Проф. Габровски ще има изключително трудна задача – политическото наследство, с което той доброволно се натоварва, е тежко, и създаването на правителство в тази фрагментирана ситуация е изключително трудно и малко вероятно“, допълни още политологът.

На въпрос относно това дали може да се направи аналогия с проф. Атанас Герджиков, който бе издигнат от ГЕРБ за кандидат на последните президентски избори, той заяви:

„Бих направил такава аналогия. За Габровски – неговият подход ще създаде предпоставки за поне частично примирие на страните в политическия процес, което да доведе до развитие в положителна посока. Ще бъде жалко един такъв човек да отстъпи на друга кандидатура, която ще има по-малки личностни шансове за постигане на резултати“, каза още той, визирайки Стефан Янев.

„Партиите изпитват смесени чувства. От една страна, не искат да поемат отговорността за управлението в тази ситуация – това значи нагърбване с решаването на повечето кризи.

От друга страна, рискът да не се знае на изборите през март или май каква ще е конфигурацията, какъв ще е дневният ред и какви ще са резултатите. Тези партии на промяната, които притежаваха и все още притежават легитимност да не се стремят към управлението, в момента играят игра с нулев резултат и са на позицията „всичко или нищо“ - те са склонни да пропуснат раздаването на политическите шансове и да идат на избори през пролетта. Вероятно е да се повтори кризата, и то в още по-задълбочен вариант.“

Според него умерени са шансовете Габровски да създаде работещо правителство:

„Ако той успее, личностният му потенциал е добър, за да се опита да постигне такъв резултат – дори това да е едно правителство за няколко месеца, то ще бъде достатъчно, за да може да преформулира българската политическа криза и да я насочи към разрешаване, иначе тя ще се задълбочава.“

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук