"Политическата ситуация е турболентна, наблюдаваме пикове и спадове, като измерим температурата в последните часове, има някаква надежда, може да забележите, че политическото твърдоглавие на ИТН започва да намалава. Готови са вече да има и някакъв вид споразумение между тях и останалите партии." Това заяви политологът доц. Петър Чолаков по БНТ.

И допълни: „Евентуално дали ще се стигне до коалиция, не са споменали тази дума, вероятно още е в групата на мръсните думи, както се казва. Или на тези неща, които ще се стремят да избягват, но фактът че проявяват гъвкавост за мен е по-скоро позитивен сигнал.“

„Друго, което казаха, за мен е новина, че без да имат подкрепа от другите партии на протеста няма да участват във властта, това означава, че разчитат на подкрепа и от „Демократична България“, видяхме, че има престрелки между едните и другите“, каза политологът.

По повод кандидатът за премиер Пламен Николов, експертът посочи, че не е очаквал кандидатът да е Джизъс Крайст или някой оперен „примадон“, но шегата настрана, това е фигура, която ние не познаваме. „Факт е, че е фигура, която не познаваме и това е нож с 2 остриета. Когато имаш един човек, който се е изказал, по различни теми, може да проследиш какъв е човека, от друга страна обаче имаме човек, който не е е изкушен от политиката, мисля че е добре да има разнообразие и проветряване, но друг е въпросът дали това е фигурата, която ще донесе промяната“, добави той.

По отношение на това кои партии биха могли да подкрепят новото правителство Петър Чолаков твърди, че според него подкрепа от БСП е възможна.

„ИТН си държат картите близо и не дават информация, а това нагнетява обстановката. Няма провал в дискусията, но нагнетяването не помага, само натоварва разговора. ДБ подозират ИТН, че са агенти на ДС и т. н.

От друга страна обаче, трябва да кажем, че ИТН допуснаха грешка като подеха атака срещу служебното правителство и техни министри. Това няма да им донесе политически дивиденти“, смята политологът.

„Партиите на протеста имат взаимно недоверие, изхождащо от страха. А стгрраха е лош съветник.