Доста динамични събития се случиха в последните дни - сбъдна се мечтата на някои хора още от евроизборите миналата година да се получи недоволство, което да доведе до предсрочни избори.


По мое мнение тези хора искат да правят същите схеми, но те да са на власт. Искат да сложат едни нови човечета в едни квадратчета и да се възползват от достъпа до разпределението на публичните финанси.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ политологът Стойчо Стойчев.

Хората имат автентични искания, но след изборите тези, които протестират, няма да влязат в парламента, а ще влязат партии, които ще правят каквото си искат. Същите тези хора доведоха ГЕРБ на власт.

Въпросът е да се формулира ясна алтернатива – кой ще дойде след ГЕРБ на власт, кой ще управлява, заяви той.

Защо Борисов да си подаде оставката, след като след шест месеца ще има предсрочни избори?

Никоя от политическите партии няма интерес от предсрочни избори, интерес има само президентът Радев, който при предсрочни избори ще назначи служебен кабинет, върху който няма контрол от парламента, и ще има твърде много правомощия за 3-4 месеца.

При предишния служебен кабинет той избра самолетите "Грипен", след което правителството ревизира този избор. Като нищо може сега със служебен кабинет да саботира сделката за изтребителите F-16, посочи Стойчев.

Този човек явно иска да раздава правосъдие - казва, че има мутри в правосъдната система.

Явно иска да няма правосъдна система и ако няма такава, кой ще съди – Радев с одобрението на обществото? Заявките за авторитаризъм, в които обвинява Борисов, са собствени негови.

Отдавна не съм виждал човек с толкова авторитарен потенциал, колкото има този човек, коментира политическият анализатор.

Според него акцията на прокуратурата в президентството е отпушила общественото недоволство, довело до протестите с искания за оставките на правителството и на главния прокурор, които продължават вече пети ден.