Темите за лидерската среща и ролята на президента в управлението на държавата коментираха експертът по политически комуникации доц. Иво Инджов и политологът Стойчо Стойчев в ефира на Нова нюз.

Инджов каза, че няма как да не се проведе лидерската среща, защото тя е била анонсирана. Корнелия Нинова си дава ясна сметка, че този формат няма да доведе до резултати, смята той.

Според Стойчев ГЕРБ нямат място на лидерската среща. „Ако имаше един силен и идеологически аргумент по време на правителството „Петков“, той е бил, че "Демократична България" и "Продължаваме промяната" легитимират БСП обратно във властта, допускайки я в управляваща коалиция“, каза той.

Според Инджов, Румен Радев не е „прехвърлил горещия картоф“ на БСП. Връчването на мандата на БСП е действие насочено към левия електорат, поясни експертът.

„Той иска да бъде лоялен на този електорат, благодарение на който стана президент и беше преизбран“, смята той.

Стойчев е на мнение, че „връчването на мандата на БСП не е обосновано нито от Nexo, нито от нещо друго, а от желанието на президента да флиртува с левите избиратели“. Политологът смята, че може би сега Радев ще се опита да направи „нов ляв субект с нови политици, които да променят облика на лявото“.

Инджов е на мнение, че всякакви опити за съставяне на нов ляв проект са обречени на неуспех.

„Нов ляв проект би могъл да възникне, би могъл да се ползва от авторитета на президента. Ако обаче той не възникне от обществото, на базата на граждански форуми, дискусии, той ще се превърне в салонен проект и ще се разпадне. Част от електората на БСП би припознал такава структура“, допълни той.

Стойчев каза, че има нужда от такъв проект. По негови думи президентът е популярен и сред младите и сред по-възрастните симпатизанти на БСП. „Президентът Радев се опитва докато е в Президентството да създава такива проекти, на които да не бъде лидер, а духовен баща“, каза той.

Инджов изрази позиция, че трябва да се разсее съмнението, че ПП е лява партия. „Това е класическа, либерална формация, която акцентира на социалните политики“, поясни експертът.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук