Служебните правителства се опитват да правят баланс. Вижте служебните правителства на Плевнелиев и първото на Радев. Има няколко послания в различни посоки.

Това каза политологът Димитър Ганев в ефира на Нова тв, коментирайки служебния кабинет. 

Едното е към червените - Янаки Стоилов. Има към либералната градска общност, представена от Асен Василев и Кирил Петков. Имам предвид икономическия блок. Трябва да се подчертае и антигерб линията, която е в лицето на вътрешния министър Бойко Рашков. Има и към летните протести с назначаването на Велислав Минеков, каза още Ганев. 

Палитрата в този кабинет обявява, че президентът може да обедини много хора с различни разбирания, за да се проведат едни честни избори, но и да се покаже как държавният глава би могъл да действа на политическата сцена не само със силата на словото, но и със силата на изпълнителната власт, която е в неговите ръце, каза на свой ред политологът Слави Василев. 

В случая с Янев, президентът иска да поеме отговорност върху управлението на кабинета. Той е функция на Радев. Трябва да направим разграничение между първия кабинет. Там премиер беше Герджиков. той имаше собствена политическа биография. Голямо значение има това, че той е лоялен човек на Радев, на който президентът може да му има доверие, отбеляза Ганев. 

Президентът Радев е много по-опитен и по-уверен в способността си да носи управлението на плещите си. Стефан Янев е просто много близък човек. Координацията ще е много по-голяма, отколкото с Герджиков, каза на свой ред Василев

Бойко Рашков в последните няколко години е очевиден опонент на управлението на Борисов. Биографията му е свързана до голяма степен с левицата и силовите структури. Мисля, че неговото назначение е ясен знак за подчертаването на аниГЕРБ линията, каза Ганев. 

"Как ще работи с прокуратурата, не знам. Но едни изори без структурите на МВР те могат много по трудно да бъдат манипулирани. Когато властта се смени, когато областните началници не са подопечни на ГЕРБ, реално изборите могат да бъдат по-честни. Като заключите търговците и брокерите на гласове, преди изборите, със сигурност ще попречите на цялата схема", изрази мнение Василев. 

Повечето експерти са анонимни за голяма част от хората, но е интересно присъствието на Янаки Стоилов. Той е с подчертана лява биография. Чрез Стоилов се търси баланс спрямо "Позитано", защото той не е част от твърдата вътрешнопартийна опозиция на Нинова. Кутев със сигурност е част от опозицията. Но Стоилов не може да се каже, че е и от най-вярната гвардия. Именно Зарков и Стоилов са поискали оставката на Нинова след изборите. Интересно бе да видим този баланс на президента между двете групи в БСП, каза още Ганев.

"Той е намигване, че Радев не е скъсал с БСП, Прави ми впечатление Атанас Пеканов. Аз го познавам. Млад брилянтен човек, на който му се дава шанс да изпъкне. това е отговорно поведение на президента, който иска да покаже, че в тази държава има млади и образовани българи", добави Василев. 

"За разлика от икономическия блок, Пеканов е от младите икономисти, които са по-скоро с ляво мислене, което не е характерно за това поколение. Това е поредния знак на Радев, че се опитва да поддържа лявата линия", допълни Ганев.