"Няма опасност идните месеци да се отдам на почивка и развлечение, но при всички случаи е доза облекчение. Отстрани изглежда лесно, но да си виновен за всичко, което се е случило, не всеки може да го понесе и да го носи", заяви Томислав Дончев в ефира на bTV тази сутрин.

Зам. председателят на ГЕРБ заяви, че повечето от заложеното в програмите на партията, е свършено.

"А ако някой сега много се притеснява от това, което е ставало, става и ще стане оттук нататък, значи не е годен да бъде в тази ситуация и изобщо във властта. Скандалите са перманентно присъстващи в българската политика, а това, което става сега, по същество, за мен е предизборно мероприятие.

Колкото до комисията "Манолова", където ставаше дума за твърдения от един предприемач и контра твърдения от друг човек - ако ме питате дали този разговор ми дава кураж за развитието на българската икономика, отговорът е не. По-скоро прилича на махленски скандал", допълни още Дончев. И поясни, че при него ежедневно достигат десетки сигнали.

"Сигнали при мен достигат много и всякакви. По десетки на ден. А тези сигнали конкретни и с подобни мащаби – не. И не е редно всеки политик, който получава подобни сигнали, да се вживява в ролята на проверяващ. Патология е един политик да се прави на проверяващ, защото шанса да станат злоупотреби в подобна ситуация, е много голям!

Да, звънели са ми и с оплаквания за действията на някоя държавна служба и в такива случаи, доколкото ни позволяват силите, се опитваме да разберем дали това действително е така. Не извиваме ръце, проверяваме. Ако нещо е нередно – то трябва да бъде поправено.

Често ми звънят, например, за неспазен срок на дадена институция, някъде потънала преписка. Много често случаите не са от моята компетентност. Нямам правомощия, само авторитет. Две трети от сигналите са от гражданите, а не от бизнесмени и предприемачи, за каквито се говори напоследък предимно. При всички положения не става дума за политически натиск. Това, което правя в такива моменти, е по компетентност да прехвърля случая.

На въпрос дали е правел скъпи подаръци на премиера Бойко Борисов, Томислав Дончев отвърна така:

Крайно внимателен съм към подаръците, които получавам, а те в повечето случаи са предмети със символна стойност. Понякога съм получавал и много хубави книги, например. На Бойко Борисов не съм правил чак толкова скъп подарък. Подарявал съм му, например, нож, фенер за лов, модел самолет на F-16.

Какво очаква от предстоящото правителство?

"Първата голяма задача покрай политическите страсти е да не забравяме, че сме още в пандемия. Мерките и ваксинационната кампания трябва да продължат. Основната задача на правителството сега е да организира изборите, което няма да е лека задача. Останалите задачи също трябва да се движат, както досега".

Нужен ли е нов НОЩ?

"Дали е нужен, дали не – преценява новото правителство. За мен хората в щаба, с които работих последната година, не само са безспорни професионалисти в своята област, но и хора с огромен опит.

Предстои да видим сега какво ще направи новото правителство. В момента могат да се дават само предположения. В това море от политически страсти, основните послания, които се пускат, за съжаление, не са в полза на никого. Аз обичам, уважавам и ценя всеки български гражданин, независимо кой за кого е гласувал. Мога да водя с всеки остър политически дебат, но аз никого не искам да изчегъртам! Имам професионалното задължение да търпя подобни укори. И оттук нататък ще работя, за да съхраним позицията на първа политическа сила, без употреба на токсични послания".