Служебните кабинети не могат да служат за алтернатива на каквото и да е било. Те са назначавани от президента, за да направят изборите. Те не могат да правят големи стъпки в каквато и да е посока. Те трябва да направят изборите и точка. 

Това заяви в ефира на Нова тв Даниел Митов, заместник-председател на ГЕРБ. 

"Президентът пуска мостове към някои свои коалиционни партньори за изборите. Вкарва БСП през задния вход, защото те не могат да реализират тази амбиция по друг начин. 

Когато се говори за служебен кабинет, той не може да бъде никаква алтернатива. Той е инструмент за поддържане на управлението и провеждането на изборите", продължи с анализа си Митов на служебния кабинет. 

Служебният кабинет не е алтернатива 

"Първо, това не са внушения. То стана очевидно. Имайки предвид, че никой не пожела да поеме отговорност за управлението. Всички избягаха. Оправданията, че нямало мнозинство са глупости. И в следващия парламент никой няма да има мнозинство, някой да си прави нещо самичък. А и капацитетът за управление е в ГЕРБ. 

Събрани са хора, които сигурно могат да избутат двата месеца до изборите. Хората подрежат политическите партии по степен на доверие. Оттам нататък партиите трябва да общуват помежду си и да съставят кабинет. Това е кабинет , който заслужава да коментираме", каза Митов. 

ГЕРБ срещу парите на Олигархията

"Кого точно има предвид пред олигархията премиера, той ще трябва да задълбочи това. При всички положения в България, откакто сме започнали прехода към демокрация, има кръгове, които постепенно по един или друг начин влияят върху властовите решения. След приватизацията също се оформиха такива кръгове. 

Въпросът не е в това. Въпросът е ние постепенно с другите партии в парламента как институционално е построена държавата и да не се дава превес на едни за сметка на други хора. Държавата в крайна сметка се опитва и се старае да помага на всички", каза Митов. 

По думите му, имаме своите проблеми за решаване и другите държави са ги имали и са ги решавали постепенно. "Аз съм свидетел как държавата ГЕРБ, премиера са се опитвали да помагат на абсолютно всички и това не е ненормално. Аз като външен министър съм звънял на гръцките министри, когато нашият износ не блокиран по гръцката граница, така че да можем да помогнем на българските превозвачи да продължат износа си", каза още той1. 

Според заместник-председателят на ГЕРБ, премиерът ще задълбочи тази теза, когато има условия за това. Но е ясно, че в България има хора с много пари, натрупани още в самото начало на прехода, които влияеха върху властта. Сега тази възможност им е отнета. 

Комисията "Манолова" 

"Подобни твърдения трябва да се доказват. Това, че някой е казал нещо, изобщо не означава, че е така. Хора са говорили от името на Костов, на Царя, без въпросните да знаят за съществуването на такива бизнесмени. Комисията е опит за селски махленски трибунал. Оказа се, че и твърденията на Илчовски са неверни. Мая Манолова трябва да обясни, защо хора влизаха и обясняваха свои фантазии. Тези комисии се правят по правила, не се викат хора от улицата", каза Митов. 

Според него компромати ще продължат да се появяват насред предизборната кампания
"Не знам какво ще потича, знам следното. Борисов каза така: Ще си изкарам мандата до край и отивам в партията. Никой не го е свалил. ГФЕРБ бе единствената, която предложи правителство. Видяхме, че без Борисов парламентът се провали да състави кабинет", добави той. 

ГЕРБ няма да се разпадне без Борисов

"Най-голямата грешка , която правят нашите опоненти, е да си мислят, че ГЕРБ прилича на партиите еднодневки. ГЕРБ е споена идеологическа дясна партия, член на ЕНП. Тази партия няма да се разпадне. Това не е общност, която може да се разпадне току така. Никой все още не е победил ГЕРБ, за да разправя, че ще се разпадне", каза той. 

Сигнал ли е новият пост на Митов за Запада 

"Политиците с образа си дават знаци. Ясно е, че след вчерашния конгрес ГЕРБ дава сигнал, че продължава да стои още по-солидно в дясното пространство и стъпва на ясни евроатлантически позиции. Единственото нещо, което мога да попитам Янев, е каква е била позицията му България да закупи "Грипен", а не "Ф-16"", каза Митов.

"Защо Русия не се споменава в изявлението на президентството. Защо е скрит цял абзац за напрежението в Черно море и опасенията относно взривовете на военните складове в Чехия. Той си играе на политическо мошеничество тука има, тука няма. Това не е честен подход спрямо външната ни политика и българските избиратели", попита още той. 

Митов отбеляза, че Борисов се е изправял и е казвал честно както на привърженици, така и на опоненти какво прави, каза Митов. А ако утре президентът има реална възможност да влияе върху международната ни политика, пак ли ще ни закара в Москва, пак ли ще се лигави на Путин? - попита той 

"ГЕРБ е готов за опозиция. При всички положения ще подадем ръка за разговори и диалог на партиите, с които смятаме, че такъв разговор може да се води и можем да формулираме общоуправленски ред. Няма как ние да се откажем от диалога в следващия парламент. Ще видим, естествено, как ще ни подредят хората. Не може да се продължава без правителство. Минават кампаниите, сяда се на маса, говори се, така се прави в демокрациите. Това работи и осигурява устойчивост и приемственост", бе категоричен заместник-председателят на партията. 

Митов продължи и темата за компроматите

"Да вадят. Гледал съм ги тези неща и назад във времето, за Костов, за Царя, за Тройната коалиция. Има ли нещо, което да е доказано. Това ще е целенасочено замеряне с кал без никакви основания. Когато се правят подобни комсии, разследвания - има си специализирани органи за тази работа. Те не се правят така, дойде един бизнесмен и каза ...", каза Митов. 

Според него прокуратурата трябва да е независима и няма как "тя да се обърне срещу ГЕРБ". 

"Прокуратурата трябва да бъде независим орган. Не знам какво означава тя да се обърне срещу нас. Това не бива да е така. В крайна сметка да престанем изобщо да си говорим за това, трябва да има реформа в правосъдието. Но тази реформа не може да е насочена само в една посока, защото ще доведе до други изкривявания. Трябва да има цялостна реформа през образоването на юристите, през следствието и съда. Трябва да се търси национален консенсус", обясни Митов.