В изборната активност може да търсим интрига. Не знаем какви ще са нивата на коронавируса към датата на изборите. Най-вероятно най-пострадали от това може да са БСП, защото избирателите им са по-възрастни и тези на по-новите партии, които са по-колебливи да се вдигнат до урните.

Това заяви в предаването "Референдум" политологът Първан Симеонов.

"Има и добри новини. Частичните избори и референдумът от тази неделя показа, че активността не се влияе чак толкова от вируса", призна Симеонов. 

За жалост не се очертават фрапиращи нови играчи, които да стимулират хората да гласуват. Очаква се парламент 5+2. Може би Мая Манолова и ВМРО ще преминат също бариерата. 

Димитър Ганев от "Тренд" заяви, че вотът в чужбина не е проучен, защото няма агенция, която да прави анализи там. 

Според него няма да има кой знае какви изненади на изборите.

"Тези хора в чужбина не могат да променят кой знае колко драстично резултатите", обясни той давайки пример, че не може една формация, на която към момента й се дава резултат от 1%, няма как да скочи на 4% само от вот в чужбина. 

Според него, ако българският народ иска да смени управлението тотално, той може да го направи и има достатъчно примери за това. 

Специалистът по политически пиар Нидал Алгафари също бе в студиото. Той обясни, че според него няма значение колко известни хора вкарват в листите си партиите:

"Българинът ще гласува за Бойко Борисов, за Слави Трифонов, за Ахмед Доган, за Корнелия Нинова и донякъде за Христо Иванов. Никой от избирателите няма да четат програми", смята той.

Политолозите се обединиха около твърдението, че хората гласуват по-скоро с емоции, отколкото с разум. 

"Господин Алгафари е много прав. Българите мислят за политиката през някакви хора и личности. Ще дам пример за това. През 2001 година Сакскобургготски получи почти мнозинство, но никой не знаеше никой освен него от партията му", каза Ганев. 

"Господин Трифонов е по същия тип. Една фигура казва "Аз с подкрепата на тези хора съм срещу всички, няма да се коалирам с познатите и ще сменя системата", заяви Ганев. По думите му това е същият феномен. 

По думите му такъв феномен са били и Бареков, и Марешки и Сидеров. "На всички избори има такъв проект, въпросът е колко голям ще е този", добави той. 


Нидал Алгафари се съгласи с прогнозата на политолога от "Тренд". 

Според експертите ковид кризата реабилитирала имиджа на лекарската професия. "Лекарите носят много по-голямо ниво на доверие в момента отколкото други популярни лица, които в момента примерно са в шоубизнеса", обясниха те.

Според Алгафари само Движението за права и свободи дава повече път на младите не само в листите си, но и като цяло в самата формация. 

Политолозите смятат, че политическите партии усещат, че хората не им вярват и отчаяно запълват дупки и се прикриват зад гражданска квота. 

Според Ганев партиите се опитват да набират подкрепа извън техните традиционни избиратели. "Лекарите станаха популярни в последната една година заради участията им покрай коронакризата", обясни политологът от "Тренд". 

Дали Менда Стоянова е в листите, или не според него няма да има кой знае каква вреда или позитив за ГЕРБ.

Според Първан Симеонов това е духът на времето: "Налага се нов стил и в политиката навлиза звезден привкус. Не, че нещо се променя кой знае колко, но е факт", заяви той.