Дава ли третият мандат реални шансове за кабинет? На този въпрос се опитаха да дадат отговор политолозите Димитър Ганев, Слави Василев и Иво Инджов в ефира на bTV тази сутрин.

"Първите два изглеждат без абсолютни никакви шансове. Ако няма някакво сериозно разместване на пластовете, би трябвало да сме скептични за съставяне на кабинет, заяви Димитър Ганев.

Ако има някаква съществена новина от вчерашното участие на Бойко Борисов, когато той каза, че може да се направи кабинет, но той няма да бъде приет от хората, това е, че при такова положение ще се случи сериозна промяна в политическата ситуация, добави още той.

От това, което чуваме от ГЕРБ и от ПП, не разбираме кой и за какво е склонен. Видимо ГЕРБ подава някаква ръка за формиране на кабинет, до доколко ще се случи, е съвсем отделен въпрос.

Борисов даде някаква формула, а именно - всички вътре. Ако изобщо се стигне до редовен кабинет, конфигурацията няма да бъде такава, каквато сме свикнали да наблюдаваме в предишни кабинети. Тук няма да ги има ярките партийни лица. Целта е тези червени линии, поставени в последните няколко месеца, да не бъдат тотално нарушени.

Според Слави Василев "всички политически партии са в процес на осъзнаване".

"Ролята на президента е много важна затова партиите да започнат да си говорят. В залата може и да се карат, но по коридорите си говорят. Шансовете за някакъв кабинет не са напълно изключени, но реално дали процеса ще бъде устойчив или не, са много малки. По-скоро вероятността клони към това да отидем на предсрочни избори - но не края на януари, а март месец", добави още експертът. 

За Иво Инджов пък от партия "Български възход" са направили един евроатлантически реверанс.

"Стефан Янев държеше на термина "специална военна операция", а не война, с което си навлече гнева във фейсбук. Има големи очаквания третия мандат да отиде при тях, ако се стигне до там. Но дали президента Радев ще направи тази стъпка да даде мандата на най-малката политическа сила. Ще бъде доста нестандартно и провокативно.

Нараства вероятността да се стигне до трети мандат, но не мога да кажа дали реално ще се стигне до такъв. 

Човекът, който е в дълг към българските избиратели и общественост, това е Бойко Борисов и ГЕРБ, които спечелиха, а сега отказват да формират правителство. Според мен той търси панически изход как хем да има правителство, хем ГЕРБ да не носят отговорност."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук