Среща на върха решава кабинета. Това съобщиха за "Стандарт" депутати от няколко парламентарни групи. Докато президентът Румен Радев осигурява с бавни консултации достатъчно време на партиите, зад прожекторите текат енергични совалки за властта.

Знак за избледняването на червените линии бе безпроблемното избиране на председатели на три комисии, които от една седмица палят горещи страсти в НС. Междувременно "Промяната" и ГЕРБ си размениха свенливи жестове на примирие. Ако ГЕРБ и ДПС покажат истинско разбиране по 16-те наши приоритета, може да се търси консенсус, каза силният човек в "Продължаваме промяната" Даниел Лорер.

Може да подкрепим мерките, ако ПП кажат откъде ще дойдат пари за тях, заяви също пред "Стандарт" новото острие на ГЕРБ Александър Иванов. Той съобщи, че лидерска среща между Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев е възможна.

Трудно само ГЕРБ и ПП могат да развържат Гордиевия възел за кабинет, коментираха обаче политолозите. И прогнозираха лидерска среща в най-широк формат. Народът ни каза, че никой сам не може да управлява, дори, че първите двама не могат да направят кабинет, коментира и зам.-председателят на НС Йордан Цонев.

Най-ясният знак за очаквана лидерска среща даде председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. В нетипичен за него стил, след консултациите при президента Румен Радев той каза, че къде на шега, къде на истина е предложил на президента да заключи лидерите в зала на "Дондуков"2 . И като конклава във Ватикана - до бял пушек. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук