Търновската конституция е една от малкото конституции, които предизвиква вълнения. Тя е гордост за народа. Неслучайно е наречена светиня. Това обяви пред Канал 3 професорът по конституционно право Георги Близнашки по повод 140-годишнината от приемането на Търновската конституция.

"Тя е огромно постижение на националния конституционализъм, която идва от порива за освобождение, образование. В същото време е пример. В нея пише, че управляващите ще имат колективна отговорност. Благодарение на нея България става парламентарна демокрация още при възраждането си", заяви още Близнашки.

Относно ситуация в страната и неспирните скандали той заяви: "Внимателно следя това, което се случва, но нека видим какво ще се случи на изборите. Защото вместо да се занимават с политика, те влязоха в цикъл да се замерват с компромати. А това е периферията на политиката, от която губят и двете страни. Това е стратегия, възприета от опозицията, но нека видим какво ще се случи на европейските избори".

Проф. Близнашки не пропусна и да коментира и актуалните въпроси в съдебната система и контрола върху магистратите. "Магистратите не са политически лица. Там механизмът за контрол е по-строг, но по-консервативен. Когато се стигне до най-високите инстанции, се решават съдбоносни въпроси. И тези, които стоят на тези постове, трябва да са чисти хора, които си обичат работата. За съжаление знаем какво се случва във Върховния касационен съд. Лозан Панов е една огромна грешка, като ще струва твърде скъпо на страната. Там промените се правят трудно, мандатите са дълги. А този човек е тръгнал по път, от който връщане назад няма. И едва ли си дава сметки за последствията", заяви Георги Близнашки.

"У нас имаме една традиция, която е много коварна - разбирането, че правото и морала са различни сфери. Че законът трябва да се прилага без да се вземат предвид преобладаващите морални нагласи в обществото. Но това е архаично разбиране. Правото винаги се одухотворява", добави професорът по конституционно право и бивш служебен премиер.