Битката в Ивицата Газа е за Йерусалим. Това каза в интервю за „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков.

Той припомни, че последният конфликт е от 2014 година, което означава, че повече от 6 години там е имало затишие. Причината за сегашния конфликт е свързана с новата администрация във Вашингтон, допълни арабистът.

„Причината за затишието бе Доналд Тръмп. По време на управлението на Доналд Тръмп палестинците бяха тотално маргинализирани.

Върху тях се упражняваше невероятна преса и те нямаха друга възможност, освен да се борят на политическата арена, на съдебната арена, на дипломатическата арена. Те дори направиха опит да станат част от ООН, но и това не се получи.

Сега, когато се смени администрацията във Вашингтон, нещата стоят различно. Ако при конфликтите през предходните години процесът произтичаше от нереализираните преговори, сега проблемът е директен и той се нарича Йерусалим.

Битката е за Йерусалим, чий е суверенитетът, кой управлява“, обясни арабистът.

Напомняйки, че терористите от „Хамас“ и „Ислямски джихад“ са ирански проксита, проф. Владимир Чуков обясни, че в много голяма степен случващото се в момента е военната версия на това, което става на преговорите във Виена - сблъсък между държавата Израел и Иран.

По думите му много добре подготвени, финансирани, тактически съветвани, терористите от „Хамас“ вече имат по-голямо самочувствие и много ясно заявяват, че Газа и Йерусалим са свързани, което не се приема от държавата Израел, защото според нея между двете географски понятия не трябва да има никаква връзка.

Проф. Владимир Чуков подчерта, че конфликтът в Ивицата Газа е като запалка, но войната между Израел и Иран никога не е прекъсвала, терористичният акт в Сарафово е част от този конфликт.

„Този конфликт нажежава напрежението и би могъл да се възпроизведе във всяка точка на света, включително и в Европа“, каза още арабистът.

Според проф. Владимир Чуков вътрешнополитическата причина, която стимулира избухването на този конфликт, е невъзможността за съставяне на стабилно правителство в Израел. В този контекст арабистът обясни, че след 11 юли България трябва да има правителство.

„Ясно трябва да си дадем сметка, че едно разделено общество е лесна плячка в ръцете на терористите. Затова след 11 юли България трябва да има стабилно правителство“, допълни проф. Чуков.