Сборът от спечелените места на ГЕРБ, ДПС и партия „Възраждане“ е доста повече от 120. Който и да прави правителство, ще трябва да се обърне за подкрепа към една от тези три партии. Човек с образование под четвърти клас не може да го сметне. Това каза пред bTV проф. Даниел Вълчев, бивш министър на образованието и декан на Юридическия факултет в Софийския университет.

„Това, което „Продължаваме промяната“ (ПП) в момента прави, е напълно логично. Няма как те да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ. Когато мандатът отиде при тях, единственият начин да се състави правителство, отново някоя от тези партии да го подкрепи“, обясни той.

По думите му „Възраждане“ играят дългосрочна игра и са наясно с това. „Те в момента растат, това е легитимна тяхна позиция“, коментира той отказа на „Възраждане“ да дадат подкрепата си за правителство.

Според него, правителство може да има или с гласовете на ГЕРБ, или на ДПС, или двете.

„Единственото нещо възможно, в някаква мека форма, с мандат на г-н Янев ми се вижда възможно“, посочи проф. Вълчев.

„Това ще е нестабилна конструкция, разбира се. Тя би могла да свърши някакви неща за страната“, смята той.

Според него, всичко друго е „ритуални танци“. „Позицията им е легитимно, няма какво да се лъжем. Другият вариант е да влязат в коалиция с ГЕРБ. Това е коалиция между първия и втория, което е пагубно за втория. Играл съм го това нещо“, обясни той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук