Убийствен коментар за Отровното трио направи именитият български скулптор проф. Георги Чапкънов.


Тия, които протестират, са идиоти. Те да се махнат. Няма промяна без кръв. Българинът е калпав човек. Никой не може да отрече, че България е най-тъжната, най-бедната и най-безперспективна държава, коментира Чапа пред Нова телевизия.

За колегата си Велислав Минеков от Отровното трио той заяви иронично: Иска да става цар. Поведението му е коренно различно от неговия уважаван баща, смята Чапкънов. "Къде е бащата, къде е сина? Големия Минеков е голям скулптор, той не се занимава с гюрултии. А тоя и той иска някакъв цар да става, това са дивотии", каза той. 

"Най-голямата беда на България е, че е призрачно, идилично място, толкова красиво, че няма накъде. Най-красивата страна, но най-отвратителната държава. Това е положението. Нямаме спасители, ние сами си ги избираме. Няма същинско име да блести, без да е пострадало. Лоша работа. Всеки, който е тръгнал да я оправя, да освобождава от нещо, е искал да става цар. Това му е било в главата, нищо друго", направи генерален извод скулпторът. 

Чапа разказа за себе си, че има осем внуци, но ако не работи, ще мизерства с пенсията си от 312 лева.

Говорейки за сина си, който обра банка, скулпторът каза, че в момента той е под домашен арест, което си е затвор. "Той се дрогира. Това е белята. Това е едно голямо нещастие. Абе калпав човек. Кой може да отрече, че България е най-бедната, най-болната, най-безперспективната държава. Ще му се невиди и държавата. Проблемът идва от тия, които са на върха, защото са продажни", каза още Чапкънов. 

"Като спят на Орлов мост, какво ще стане? Трябва да измъкнат двама трима и да ги обесят. Без кръв няма да стане", каза още той. 

Авторът на българския герб разказа, че неговата "Света София" вижда безобразия и изстъпления по жълтите павета в триъгълника на властта.

Чапа каза, че не може да се поругават паметници. Нека за назидание стои Паметникът на съветската армия, за да може следващите да не вършат такива дивотии. Защо трябваше да се събаря и мавзолеят, попита риторично Чапа. 

Скулпторът проф. Георги Чапкънов – Чапа е съавтор на герба на Република България (1997 г.); автор е на статуята на София в столицата (2000 г.), на много монети и медали. Правил е портрети на едни от най-известните личности на България.

Неговите произведения са изложени в Ермитажа в Санкт Петербург, Пушкинския музей в Москва, Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, сградата на Международния олимпийски комитет в Лозана.