Всички политически партии трябва да излязат със съвместна декларация, с която категорично да осъдят подобни показни тежки убийства. Това коментира пред „Фокус“ анализаторът проф. Михаил Константинов във връзка с данъчния служител, прострелян на път за работа в София на 18 декември 2017 г., и с убийството на бизнесмена Петър Христов, което беше извършено в столичния кв. „Манастирски ливади“ на 8 януари 2018 г.
Той допълни, че това би разсеяло подозренията, че някоя политическа сила може да се възползва от тези опити за дискредитиране на България и белези на нестабилност, за свои користни политически цели.

„България не е богата държава. В България корупция, т. е. - кражби, има и даже това, с което доскоро се гордеехме, така наречената вътрешна стабилност, ще излезе пропукана на фона на тези пробиви в сигурността, защото всъщност няма по-голям пробив в една сигурност от това да загиват хора.

Аз лично смятам, че специално това убийство в Нови Искър е злощастна случайност. Без, разбира се, да съм сигурен в това нещо и може би без да се докаже някога, това е явно битово убийство.

Но покушението, първо срещу данъчния служител Иво Стаменов, който се надяваме да оцелее, и сега - убийството на бизнесмена, са наистина крайно неприятни случки, защото това са хора с положение, единият - в държавната администрация, другият - в българския бизнес.

Бих казал, че даже може да се търси и опит за съзнателно дискредитиране на България чрез тези покушения точно в този момент“, уточни проф. Михаил Константинов.

Той каза още, че на клишетата по повод България в чуждестранните медии не трябва да се отговаря с думи, а с действия, доколкото това е възможно. Анализаторът подчерта, че е необходимо цялото общество да застане срещу подобни провокации, защото никой няма сметка България да загуби и малката стабилност, която е запазила в образа си на международната сцена. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!