Слабото представяне на Християн-социалния съюз на изборите в най-голямата германска провинция Бавария означава, че ерата на канцлера Ангела Меркел свършва. Това заяви пред "Фокус" политическият анализатор проф. Михаил Константинов.

Той каза още, че резултатите от изборите показват недоволството на германския народ от политиката по миграция. „Според много анализатори ерата на г-жа Меркел завършва. Германският народ, въпреки доброто икономическо положение на Германия, е недоволен от това, което се случва по въпросите за миграцията. Така или иначе, трябва да се стигне до преразглеждане на германската политика по миграцията и грешките, които бяха направени - а те никак не са малко - да бъдат поправени. Интересното е, че на 28 октомври предстоят подобни избори в провинция Хесен. Това не е малка провинция, там се намира Франкфурт и там ще се види дали тази тенденция е трайна и дали има сериозно пречупване на германските избиратели. Най-голямата проверка ще бъде, разбира се, догодина на европейските избори.“

Според проф. Константинов Ангела Меркел има личната амбиция да подобри рекорда за дълго управление на Хелмут Кол, но ако падне от власт, трусовете в Европейския съюз ще бъдат много тежки.