"Не съм бил на харвардските курсове на и Кирил Петков на Асен Василев, но те трябва да дойдат на нашите с проф. Пламен Павлов по история.

В крайна сметка се прави опит да се краде нашата история и утре няма какво да кажем на нашите деца, ако приемем подхода, който предлагат нашите македонски колеги. Виждал съм как се купуват хора от страна на Северна Македония, които след това стават нейни лобисти в България.

Трябва да сме единни, както при Първата световна война в това отношение. На КСНС всички политици бяха заедно. Не завиждам на Кирил Петков и на правителството за ситуацията, в която са поставени, но това е част от властта.

Не казвам, че не трябва да се работи и по другите неща, но без историческата тема няма да се мине. Днес разбрах, че сме единствените столици със Скопие в Европа, между които няма ЖП линия. Ако има връзка между държавите, нещата ще се променят много.

Аз призовавам обаче управляващите да са внимателни, защото ще е много трудно да се промени мисленето, натрупано с десетилетия в държавата". Това заяви пред БНТ археологът проф. Николай Овчаров.

"Вече можем да бъдем спокойни, че няма териториални претенции от страна на Северна Македония. Сериозен обаче е въпросът с претенциите към българите в Пиринска Македония. На тази среща между Кирил Петков и Димитър Ковачевски имаше някакъв диалог, което е добре. Няма обаче да се мине без темата за историята", посочи още Овчаров.