Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за военните действия в Украйна към 23 март. Ето какво написа математикът в личния си профил във Фейсбук: 

Кратка информация за войната за 23 март 2023 г.

Днес ще пообсъдим защо чешкият президент смята, че тази година ще е решителна за войната, че украинците ще имат само още един опит за юруш и че Чехия няма да може да помага повече. За огромен ужас на юрдечетата, ще пуснем отново в действие това, което те наричат бакалски сметки. Завист. Те дори и тези сметки не могат да правят, какво остава за другите, по – сложните. Но пък сметката, която ще се направи е с цел да ви покаже нещо. Нещо, свързано с теорията за прага и за надпраговия удар.

Накратко, теорията за прага е, че войната ще бъде спечелена от страната, която нанесе надпраговия удар. Тоест, воюващите страни имат прагове на издържливост и ако дойде удар, който прехвърля прага на издържливост на другата страна, отбраната на другата страна се пропуква и тя губи войната.

Няма да обсъждаме прага на руснаците. Те имат ядрени оръжия и прагът при тях е много висок. Ще обсъдим прага па украинската страна. Никой не отрича, че Украйна е на системи и ако бъде оставена сама на себе си, прагът ще падне толкова ниско, че руснаците бързо ще нанесат надпраговия удар. Украйна обаче не е оставена сама на себе си. Има три компонента, които поддържат украинския праг висок – доставките на западно оръжие, наливането на милиарди евро, за да се поддържа функционирането на украинското общество при все по-унищожена инфраструктура и пушечното месо на фронта.

Да видим сега, колко ни излиза да поддържаме украинския праг висок.

Най-напред, украинско пушечно месо все още има. Да направим следната сметка. Приемаме украинските безвъзвратни загуби за 1000 човека на ден – към 300 и нещо убити и два пъти повече тежко ранени. На година това са 365 000, за две години – 730 000. При боеспособно население от около 6 милиона, това са малко над 10%. Твърде неприятно е да загубиш 10% от боеспособното си население, но добре, до края на годината пушечно месо все ще ще има.

Да оценим безвъзвратните загуби дотук, които са около 400 000. Застрахователната стойност на един човек я взимаме средно за 10 милиона евро. Така, че безвъзвратните загуби се оценяват на 4 милиона милиона евро. Това са си 4 трилиона. Та не се чудете, ако войната продължи достатъчно дълго е украинското пушечно месо свърши и се наложи да се вкарва западно пушечно месо. Много бързо западните общества ще ревнат срещу войната, защото всеки 100 човека безвъзвратни загуби са си 1 милиард евро.

Та на ден от пушечно месо се губят 10 милиарда евро.

Така. Караме нататък. Следващата компонента на прага са военните разходи. Оценката на стойността на доставеното оръжие за Украйна е около 100 милиарда евро. На ден – гору долу 250 милиона.

Икономическо поддържане на все по унищожаваната украинска икономика. Имаме 33 милиона украинци – на територията на Украйна и избягали по други страни. Слагаме по 50 евро за поддръжката на живота всеки от тях на ден и това са 1 милиард и 650 милиона евро. Плюс разрушения по инфраструктурата за половин милиард на ден по скромна оценка. Хайде да закръглим общата сума на 2 милиарда на ден, че по-лесно се смята.

Какво излезе? Поддържането на прага висок излиза поне 12 милиарда и 250 милиона евро на ден или към 370 милиарда евро на месец. На година това са към 4.3 трилиона евро. Гигантска сума.

Да махнем от нея обаче оценката на стойността на пушемчното месо, като предположим, че войната ще върви докато има украинска пушечно месо. Останалата сума за поддръжка на прага е 2 милиарда и 250 милиона евро на ден., 67.5 милиарда евро на месец или 820 милиарда евро на година. Това също е огромна сума, която излиза от джоба на еврапейския и американския данъкоплатец и както забелязвате, не всички разходи са отчетени, а само тези, които са критични за поддържането на прага.

Нищо чудно, че европейската и американската икономически системи започват да изпитват трудности. И тези трудности ще продължат, ако прагът продължи да се държи висок. Затова чешкият президент казва каквото казва. Той е умен човек, военен от запаса и то генерал 4 звезди. Ясно му е че тая работа не може да продължава вечно. И затова казва

1. 2023 година ще е критична за войната. Тоест едни 820 милиарда евро ще изгорят пак, но не е ясно как ще реагират западните икономически и социални системи ако почнат 820 милиарда евро да горят и през 2024 година.

2. Украинската страна ще има само още един опит. Опит за юруш. През тази година. Разходите за пушечно меса са колосални – 1 милиард евро на 100 войника безвъзвратни загуби. При неуспешен юруш с безвъзвратни загуби от 100 000 човека това са си 1 трилион евро. Това е слабата комронента на високия украински праг – пушечното месо. Ако се наложи да се вкарва натовско пушечно месо, за да се държи прага висок, броячът на загубите за западните страни ще почни да върти толкова бясно, че социалните безредици бързо ще станат много сериозен проблем.

3. Чехия няма да може да помага повече от това, което прави в момента. Изчислил е генералът, че ако помощта продължи да расте, чешките ползи с напредването на 2023 година ще станат по-малки от чешките разходи. Направил си е сметката и елеганто го казва.

Ами ние? На плюс или на минус сме от тая война. На минус сме, показват сметките. И броячът на нашите загуби също ще почне да върти бясно, ако се премине червената линия на цар Борис III.

Та с две думи – българското магаренце получава сериозни икономически ритници покрай тая война. Ако се премине червената линия, ритниците ще станат и социални. Дотук Витановата част на доктрината: Не ставай глупак като реализираш чужди интереси за собствена сметка – не се изпълнява. И като не се изпълнява, какво да чакаме. Ясно е какво – нови ритници. Нови яки ритници.

Това е положението.

Добре, стига за днес по този въпрос.

Днес няма да има рубрики, а понеже пак ми излезе работа,утре няма да има и сводка. Следващата сводка ще е в понеделник и ще е по-подробна за компенсация на това, че утре няма да им сводка. Оставям ви в ръцете на шаранчовците и юрдечетата, които да ви обясняват какво пише по голите куки. А да и да не забравим – колко лош е Витанов, какъв е грозен и как не може да смята.

Какво беше:

Вятърко листи в гората люлей,

шаранче-юрдеченце сладко си пей,

бойните птички налитат от юг

ето войната вече е тук.

Желая това, дето се пее в песничката да не се слува и войната и вирусите да стоят далече от вас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук