Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за военните действия в Украйна към 20 март. Ето какво написа математикът в личния си профил във Фейсбук: 

Кратка информация за войната за 20 март 2023 г.

Днес е първият ден след спиране на сводките за Ковида. Минимална информация за валидността на прогнозите ми ще има в новата рубрика Въпросите и отговорите на Витанов.

Що се отнася до войната, днес ще пообсъдим въпроса за стабилността на положението в двете воюващи страни. В основата ще поставим

Индекс на размириците на Витанов: Индексът е равен на 2 пъти безвъзвратните загуби като процент от боеспособното население.

Пример – безвъзвратни загуби – 50% от боеспособното население, индекс на размириците 2 пъти по 50 = 100

Този индекс следва да ви ориентира каква е вероятността за размирици в двете воюващи страни. Индекс над 50 – размириците стават доста вероятни.

Да видим сега какви са оценките на текущите стойности на индекса. Ще правим закръгления за по-лесно пресмятане.

Русия

1. Население - приблизително 140 милиона.

2. Средна продължителност на живота – към 70 години.

3. Среден размер на един набор – 2 милиона.

4. От тях мъже – приблизително половината – 1 милион.

5. Боеспособни набори мъже – от 18 до 60 години – 43 милиона мъже.

6. От тях негодни за военна служба – приблизително 1/3 – 14 милиона и нещо, да закръглим на 15 милиона.

7. Остават 28 милиона боеспособни (това е близо до други оценки, които дават малко над 25 милиона боеспособни).

8. Безвъзвратни загуби според американски оценки – 160 000

9. Процент на безвъзвратните загуби спрямо боеспособното мъжко население - 0.58% (закръглено нагоре)

10. Индекс на размириците на Витанов – 1.16

Стойността е доста под 50, размирици не се очакват

Украйна

1. Население – 33 милиона преди началото на войната, 5 милиона в Донбас под руски контрол, остават 28 милиона

2. Средна продължителност на живота – към 70 години

3. Среден размер на един набор – 400 000

4. От тях мъже- приблизително половината – 200 000

5. Боеспособни набори мъже – от 18 до 60 години – 8 милиона и 600 хиляди

6. От тях негодни за военна служба – 1/3 – около 2 860 000 (закръгляме надолу)

7. Остават 5 740 000 боеспособни

8. Убити според американски оценки – над 100 000. Колко над? - приемаме, че са 150 000, което си е занижена оценка. Тежко ранени- средно 2 пъти повече от убитите – 300 000. Оценка на безвъзвратните загуби – 450 000

9. Процент на безвъзвратните загуби спрямо боеспособното мъжко население – 7.83% (закръгляме надолу)

10. Индекс на размириците на Витанов -15.66

Стойността е доста под 50, размирици засега не се очакват.

Виждате обаче, ме индексът на размириците в Украйна е над 10 пъти по-висок от този в Русия. Ето ви количествена оценка защо ситуацията в Русия е спокойна, а в Украйна не е толкова спокойна.

Пред украинското правителство стои въпросът, че индексът ще се вдига и ще достигне 20 при наближаване на безвъзвратните загуби към 600 000 човека, което се очаква да стане след подготвения голям юруш. Тогава вероятността за размирици няма повече да може да се пренебрегва. Има два начина да бъде намален индeкса.

Едното е да почне масивна мобилизация на жени. Другото е да се засилят рестриктивните мерки с цел недопускане на размирици. Което следва да се очаква е – комбинация от двете. Следователно, може да се очаква засилване на новините за мобилизация на жени в Украйна след края на подготвения юруш, както и увеличаване на броя на антивоенните демонстрации, разгонвани от правителството.

Тук да кажа нещо. Горното е оценка на ситуацията, не е точна сметка. Таpи оценка дава представа на читателя, накъде отиват нещата. Нещата отиват натам – индекса на размириците на Витанов в Украйна отива към стойност 20, а в Русия – към стойност1.5. В Русия е твърде нисък, за да се очакват съществени проблеми. В Украйна се приближава към стойности, при които могат да започнат съществени проблеми.

От време на време ще правя зя вас такива оценки, при които, чрез конструирани от мен индекси ще оценявам ситуацията по отношение на един или друг аспект в тази война.

Нека да спрем тук за днес. Полека отново ще тръгнат рубриките за политологията и демографията.

А сега – новата рубрика

Въпросите и отговорите на Витанов

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов за болници, празни от Ковид – 244. Върви девети месец.

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов, че няма да има дифузно разпространение на Ковид вируса – 352. Наближава 1 година

Въпрос – какво е конфликт?

Отговор – конфликтът е стълкновение на противоположни интереси, цели и възгледи, което води до противодействия на субектите на конфликта и се съпровожда с негативни чувства от тяхна страна.

Коментар – Няма субекти – няма конфликт. Има субекти, но няма противоположни интереси, цели и възгледа – няма конфликт. Има конфликт – има негативни чувства.

Оценка на ситуацията – въвлечени ли сме ние в конфликта между Украйна и Русия? Да, имаме противоположни интереси, цели и възгледи и с двете страни в конфликта. Конфликта ни с Русия е по линията на членството ни в НАТО и ЕС, тъй като трябва да защитаваме интересите на тези две организации. Никога обаче не трябва да се забравя доктрината

Част от доктрината по Бисмарк – Намери глупак, който да ти защитава интересите за собствена сметка

Част от доктрината по Витанов – Не ставай глупак, който защитава чужди интереси за собствена сметка.

Все по-голямото ни въвличане в конфликта с Русия води до реализацията на частта на доктрината по Витанов. Червена линия – изпращане на български войничета на фронта. Съвет – спри да реализираш частта на доктрината по Витанов. Реализирай частта на доктрината по Бисмарк.

Конфликт с Украйна – основан на противоположни интереси по линия на непрекъснатото искане на военна помощ. Българските интереси, цели и възгледи са съвсем различни от украинските. За да реализира собствените си цели и възгледи, Украйна има интерес да въвлече България все по-дълбоко в конфликта си с Русия. Това не бива да се позволява. Помни частта от доктрината по Витанов.

Очаквания за чувствата на двете страни в руско-украинския конфликт към нас. Негативни чувства от страна на руснаците защото сме в конфликт с тях по линията на НАТО и ЕС. Негативни чувства от страна на украинците, защото все още не сме глупаци да си разоръжим армията, за да въоръжим тях.

С две думи – българските политици пак навряха магаренцето между атовете. Предстоят ритници.

Бъдете здрави и успешни и нека вирусите и войната да ви заобикалят.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук