Математикът проф. Николай Витанов изнесе кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 22 юни 2021 г.

Той публикува и разтълкува изчисленията си в профила си в социалната мрежа. Ето какво пише Витанов:

"Навлизаме оптимистично в лятото. "Индиеца" не се вижда да върлува у нас, което е хем чудно, хем чудесно.

Базовото репродуктивно число днес е 0.869. С Други думи, очакванията са обхвата на заразата да продължава да се свива. Броят на активните случаи падна род 10 000, което се и очакваше. Посоката е надолу - към 9 000.

Индикаторите за смяна на тренда са далеч под критичната стойност. Няколко примера. За страната индикаторът е 24 пъти под критичната стойност, за Бургас е 50 пъти под критичната стойност. За Варна индикаторът е 37 пъти под критичната стойност, а за Стара Загора е 67 пъти под критичната стойност.

Не се виждат нови версии на вируса да върлуват из страната. Както виждате, по морето е спокойно. И слънцето напече вече. До края на седмицата се очаква да цари спокойствие.

Има много въпроси, защо не смятам щита. Смятам го, но не пиша за това, защото ваксинацията е забатачена, а тя е основното, което го увеличава, след като новите случаи намаляха драстично. Ето няколко числа и по този въпрос.

Ядрото на щита - тези, които имат пълна защита срещу вируса - днес е около 23.1%. Малко е. Размерът на щита - тези, които имат защита, па макар и непълна, днес е 52.3%. Това е повечко, но не бива да се забравя, че антителата изфирясват и скоро и двата процента ще почнат да намаляват.

С други думи - добре, че "индиеца" не може да се разпространи засега. Не сме много готови да го посрещнем."