Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на войната в Украйна. Ето какво пише той в личния си фейсбук профил за ситуацията на 7 февруари:

Кратка информация за войната за 07 февруари 2023 г.

ЗАБРАНЕНО ЗА ЧЕТЕНЕ ОТ ЮРДЕЦИ

Тук е място за технически анализи, а не за леене на чувства. Добрият анализ изисква хладнокръвие, а не леене на чувства. Във времена, когато аналитиците масово си губят разсъдъка (знаете за съединително – разлагателното свойство на парите) трябва все пак да останат няколко такива, които да могат трезво да преценяват ситуацията.

А трезвата преценка е стъпила върху мисълта на Бисмарк, че трябва да си гледаме националния интерес. Националният интерес с точно две думи и половина, ви го обясних: ползи за народа. И тъй, гледаме към тая война и винаги се питаме: А каква ни е на нас ползата от това?

Да почваме. Българската политика. Знаете мнението ми: сбъркана е като структура и като персонажи. Оттук и непрекъснато произвежда сапунени сериали. Има двама-трима, дето са на ниво Холивуд, другото е Боливуд. И като така, чакаме да почне боливудския сериал „Да те засипя с кал, та да ти е сладко!“

Сега за войната.

Следим бавните процеси и то поред. Защото бавните процеси са тези, които ще определят изхода на войната.

Процес 1: Системите на Украйна и снабдяването на украинската армия. Промени няма. Украйна е закачена на системи и и се влива толкова, колкото да се изпълнява стратегията последният руснак да убие последния украинец в конвенционална война. Не се влива повече, че ще почне ядрена война. Всичко е добре изчислено. Някой и друг западен танк отива в Украйна.

Ползи за народа наш? Изнасяме оръжие, този сектор на икономиката е добре. Вреди за народа наш? Други сектори на икономиката страдат, инфлацията си е висока. Като тегли човек чертата, май вредите са повече. Затова и народът е преобладаващо антивоенно настроен.

Процес 2: Логистиката на руската армия. Свършиха ли ракетите – не. Свършиха ли снарядите – не. Ами тогава, нещата продължават, както и досега. Полза за народа наш? Русия е стабилна, войната продължава, експорта на оръжие ще е голям. Някои ще напълнят джобовете, може и някой данък да платят. Не че ще е много, но все ще е нещо. Вреда за народа наш? Вреди много.

След като Русия няма да се пречупи тя парче от света ще си отчупи. Търговските ни позиции в туй парче няма да са добри. Заради боливудщината в българската политика. Поне на турски сериал го докарайте. Я ги гледайте турците, как добре се оправят с тази война.

Процес 3: Численият състав на украинската армия. Тоя процес не върви добре. Мобилизационните резерви в Украйна привършват, почват да се ловят украинци по чужбина. Системата Таракан още не е минала в Таракан 2, тъй, че численият състав на украинската армия намалява. Гонките за връчване на призовки по украинските улици са ежедневие.

Пушечно месо все още има, но загубите са такива, че има проблеми с попълването им. Този проблем се очаква да продължи и да се засили, защото месомелачките по фронтовете работят с добро темпо. То се и вежда, че пушечното месо не достига. Просто е да се види – руснаците настъпват. Полза за народа наш? Каква полза, то се вижда, че страната, която подкрепят нашите политици, губи войната.

Но си караме по боливудския сериал. А той е играй чалга до несвяст или докато те наритат. Като те наритат скимти към тоя, дето те е накарал да играеш точно такава чалга по отношение на тая война, та да те нарита и той. Магаристан, драги мои. Филмите винаги свършват с пируване на големите атове и наритване на магаретата за допълване на кефа на големите атове.

А магаретата разправят на народа в Магаристан: Абе пак ни наритаха, ама тоя път не сме на масата да ни ядат и това е велик успех на магаристанската политика! И ако някой от народа попита: Абе каква ни беше ползата от всичко това? Да видите какъв магарешки рев ще се изсипе връз него? Няма полза народе. От магарета можеш да очакваш само къчове.

Процес 4: Състояние на инфраструктурата. Продължава постепенното разрушаване на украинската критична инфраструктура. Руската не е засегната. Бе изваден руски генерал, който три месеца успешно скапваше украинската инфраструктура и бе прибран. Може пак да бъде изваден и украинската инфраструктура ще се скапе още повече. Полза за народа наш от скапаната украинска инфраструктура. Ами някой квалифициран специалист може и да се излъже да прескочи насам, както и някое производство. Ама слаба работа. Вреда за народа наш? Твърде по-голяма, да не говорим за бългското малцинство в зоната на войната.

Процес 5: Надпраговият удар. Армагедонният генерал бе изваден и след три месеца бе прибран. Гледаме сериалът „Прагът“, в който руския главен герой под формата на мечка е седнала върху прага и прагът полека отива надолу и пад его се вижда кръвта на утилизираните украински войничета.

Натовският главен герой доставя оръжия да подпират прага. Украинският главен герой доставя войничета да подпират прага, но тези доставки намаляват. Докато Меца не стане от прага, кръвта ще се лее. Но как Меца да стане от прага, след като сме я изкарали от бърлогата. Кошери, кошери с мед трябва да има за Меца, че да стане.

Пола за народа наш? Не се вижда. Ние сме като магаренце, вързано да поддържа механизма за подпирането на прага. След като бъдем наритани, ще ни накарат да участваме и в производствата на кошерите за Меца. И в набирането на меда за кошерите ще трябва да платим. Ами като си магарето в боливудския сериал, какво чакаш.

Ще мине слонът, твоят приятел и ще те нарита. Ще мине Меца и ще те нарита. И спиш и сънуваш, че си станал дракон. Абе, то , дракон се става, ама с подходящи действия, а не с непрекъснати чалга изпълнения а-ла Боливуд.

Процес 6: Съществени движения по фронтовете. Движението е бавно и е резултат от руско настъпление, което се признава и от украинския генерален щаб. Инициативата е при руснаците. Голям украински юруш няма. Логично – системата Таракан опапа резервите, точно както ви беше прогнозирано. Опитът за юруш при Сватово се обърна в катастрофа – фронтът и там тръгна да се мести в западна посока.

Полза за народа наш? Не се вижда. Вреда за народа наш? Продължаването на войната засилва трудностител Гледате сега – магаренцето подкрепя тези , дето са му казали да подкрепя, а като му дотрябват пари за огграда по границата от Боли..., пардон Брюскелвуд му казват – ама сценарият е друг, ние пари затова нямаме, щото си имаме приоритети. И магарето - пак наритано. Демек, полза за магаренцета – няма. Вреди – колкото щеш. Идва Витанов и казва: докато се правим на магарета, ще ни наритват. Какво мислите, че се излива насреща му? Правилно – магарешки рев.

Процес 7: Идеологическата борба. В Русия нещата са доста спокойни, ситуацията на фронта към момента е благоприятна, няма условия за масови безредици.

Проблемите са при украинците. Те са надъхвани, че може да спечелят войната и затова големите загуби старателно се крият. Загубите обаче вече трудно могат да се крият, то се вижда от лова на мъже по улиците на какъв хал са нещата. Системата гние, разяждана от корупция, западната помощ си се краде, западняците се мръщят – хем пациентът е на зарадни системи, хем гледа да гепне от животоподдържащите системи.

И за да не се вижда какво става, налагаме цензура. Аматьорщина – отдавна е казал Витанов по въпроса. Ползи за народа наш? Украинската пропаганда се дъни яко, на магаренцето му разправят как всичко е наред. Къде води линията, която се следва. В областта – магаренцето ще бъде наритано пак.

Процес 8: Пропагандата у нас. Пълната скръб продължава. Че и траур. Няма фина национална пропаганда. Оставена е да е лее украинската такава. А тя е пълна аматьорщина. Оставена е да се лее американската такава. Но тя е зя хора, които дори не знаят къде е Украина. Българинът е много по – осведомен, защото Украйна е под носа му.

Полза за народа от калпавата пропаганда: Няма. Само се замотват нещата и се засилват проруските настроения. Вреда за народа от калпавата пропаганда: няма насока, в която народът да върви, защото пропагандните балони гърмят непрекъснато и единственото, което народът вади като заключение е, че посоката е грешна. И не върви натам.

Мнение на Витанов – балъщина. Хайде да го кажем с по-интелектуална думичка – аматьорщина. Ама всичко си е цветя и рози и малки прасенца прелитат над тях и розово грухтят. Украйна утре ще спечели войната, а вдругиден ще има победен парад на украинската армия на Червения площад. Добър съм, а? Гьобелс да дойде , че съм му нагласил една ряпа да я яде.

И докато яде ряпата, ще го питам: „Абе Гьобелс, то ние добре ги лъжем, ами като разкъсат Украйна и после седнат големите атове пак да наритат магаретата, да не им се пречкат из световната политика, ние какво да правим?“ А Гьобелс ще каже: „Значи, лъжеш ги, докато не ги наритат. После им казваш, че сами са си виновни.“ За Гьобелс полза има – той поне ряпа яде. А каква е ползата за магаренцето? Не бойте се, скоро ще почнат да ви убеждават, че наритването на магаренцето е полза за магаренцето.

Но стига за това днес.

Караме нататък

Политологията –(Ден 94)

Продължаваме да обсъждаме политическия елит. Днес обсъждаме въпроса – какава е структурата на политическия елит. Методът ви е ясен – тичаме по ъглите, за да се погледнат нещата от различен ъгъл.

Днес тичаме към ъгъла, наречен структура на врастовите елити. Разни видове власт и за всяка власт се е залепил един елит и сму..., а-а-а-а, упражнява властта. Имеме значи, партийно-политически елит. Това са партийните върхушки. Тя партията не е еднородна структура и благинките като партийната власт са концентрирани по върховете на партийните пирамиди.

Имаме обществено – политическа власт и соътветния елит. Тука върхът е вятърничав, в смисъл на него идват и си отиват разни партийно-политически елити. Трапезата обаче е богата и ако някой се заседи например 12 години на тоя връх, другите поне още 12 години ще завиждат. Случва се обаче партийно-политическите елити да се карат силно за това, кой да седи на трапизата на обществено-политическия връх. Ама нали знаете, двама се карат, претретият печели. Ама какъв е този претрети, бе Витанов, не е ли третият.

Абе третият е в други старни, в боливудския сериал е претретият. Та така. Какво още имаме като властови елит. А, да не забравим – корпоративно-административен и олигархичен властови елит. Тоз елит е малко в зоната на здрача, в боливудския сериал тези са зад дебелине зидове и рядко се показват.

Ама де що има борбЪ из филма, все е следствие от изсипана парЪ, а голяма част от парЪтЪ е баш у тая част на властовия елит. Има и военен властови елит – генералите. Значи, в демУкратичните държави те не трябва да имат много власт, че ще вземе да им писне да гледат демократичите чалги и кючеци и ще вземат да направят някой военен преврат.

Затуй в демУкратичните държави армиите са слаби. А кое е магаренцето във властовите елити? Е, как кое – научният властови елит, пирамидата на управлението на науката. Туй магаренце трябва да бъде редовно наритвано, защото демУкратичната държава трябвада бъде държана в чалгите и кючеците на боливудския сериал.

Ако вземеш да изтървеш да наритваш редовно туй магаренце, току виж, почнали да се чуват гласове, че от Боливуд трябва да идем към Холивуд, да спрем с чалгите и кючеците и да сменим У-то в демУкрацията с О. А-а-а-а, не може така, науката трябва да бъде редовно наритвана. И ако има МагаристАН , дето има АН, тия от този АН трябва най-много да бъдат наритвани. Чалка и кючек трябва да има, да живей У-то!

Накрая да не забравяме контраелита. И там има пирамида и там има властови връх. Грабвайте тела...., грешка, грешка, лягайте по паветата, някой си изкряска и тумбаци морни пльоснаха завчаска. Цел на тази игра? Тази част на контраелита да измести по-горните части на елита от властовите върхове. И вместо елитни чалга и кючек да има контраелитни чалга и кючек. Тъй, че контраелитът е специфична подправка, без която никой боливудски сериал не е интересен.

Интересно е, а?

Хайде стига за днес. Утре – още.

Следва малко демография от книжката

ВИТАНОВ, ПОПУЛАЦИОННА ДИНАМИКА И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, 2005 ГОДИНА (ден 50)

... Канадската точкова система от 1967 г. веднага ще помогне на читателя да си отговори на въпроса: чии интереси защитава имигрантската политика на развитите западни държави Дали това са интеристе на пеобладаващата част от мигрантите, които са нискоквалифицирани или това са националните интереси на държавата и интересите на гражданите по отношение на трудовия пазар и социалните системи...

Цитирам, бе, цитирам проклетника Витанов от горната книжка.

Та в канадската точкева система има 9 пункта и ние 3 дена ще коментираме по 3 пункта. Та значи, максималния брой точки, които могат да се съберат са 100. И за какво се дават най-много – 20 точки. За това, че мигранта има големи нужди? Затова, че мигранта е с брада? Не, най-много точки се дават по пункт номер 1:

Образование – 20 точки

Образованието, образованието, глупако! Ако се сещате кого перифразирам. Ама имал нужди, ама имал брада, ама искал ту, ама искал онуй. Цъ-цъ-ъ-ъ-ъ – няма образование – 0 точки. Ама те канадците лоши, ама недемократични! Я по-полека. Канадците си гледат националния интерес и затова са държава за пример. В магаристанските държави не се гледа националния интерес, тай има кючеци и гьобеци и в миграционната политика и затова държавите са магаристански.

Тъй. Идваме на пункт 2, за който се дават 15 точке. Пак много. И какъв е той? Ами

Пункт 2: Лични качества – 15 точки. Преценява се адаптивността, нициативността и мотивациата на кандидата за да се поощрят тези, които могат да дапринесат за развитието на Канада а не да допринасят за изпразването на канадските социални системи.

Ама как ли ще ти преценят индивиудалните качества, като нямаш обазование? И Билко Гейтсов да си, пак няма да ти дадат 15 точки.

Напред към пункт 3: пак 15 точки. Те ще да са значи за това – мигрантът има големи нужди, той гледа благо. Не? Ама за какво са тез 15 точки?

Пункт 3: Търсене на професията: 15 точки, ако търсенето на професията в Канада е голямо. Ко-о-о-о? Професия ли? Ами като няма професия? Ами 0 точки, каквито и нужди да има и колкото и благо да гледа.

И тъй неусетно 50 точки заминаха. В другите 6 пункта има още 50 точки. И накрая се тегли чертата и се гледа кой мигрант колко точки е събрал. И се взимат мигрантите с най-много точки, докато се попълни квотата. Проста работа. Ама ефективна. На това Витанов му казва контролирана и селективна миграция, основана на националния интерес. Ама туй, ама онуй, ама ще извъртим тук, ама ще извъртим там.

Извърнаници по отношение на мигрантска политика има само в магаристански дължави, къзето царуват чалгата, кючека и боливудските сериали. В Канада няма. Затуй Канада си е Канада, а Магаристан си е Магаристан. За България ли ни говориш, бе, Витанов. Не, бе не, у нас всичко си е наред. Ако има нещо гнило, то е в Дания, а ако не се спазват права на мигрантите, то е в Канада. Я каква система са направили. Седи Витанов и и се възхищава. Математик, какво да го правиш, дай му точки да събира.

Стига за днес. Желая здраве и успехи и нека войната и вирусите да стоят далече от вас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук