Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за пандемията и войната в Украйна към 17 май 2022 година. Ето какво пише той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 17 май 2022 г.

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Кратка техническа бележка за устойчивия сценарий. Юрдечета мои, рецензенти мои от Ганковото кафене, сценарият Витанов е стабилен защото няма какво да га дестабилизира. Вместо да ревете по форумите и в посока Луната, вземете и направете по-добри прогнози от тези на Витанов.

И по естествен начин ще дестабилизирате сценария - Витанов прави прогнози, юрдеците реват, а рецензентите от Ганковото кафене безутешно плачат, гледайки се в поточето какви са красиви, а никой не им обръща внимание. Народът не е прост, ще чете вас, а не мен. Какво толкова, действайте, с рев няма да стане. Измествай, измествай зловещия професор. Който между другото е професор от ваковските времена, а не игнатовче.

А сега по същество.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Сценарият "Синьо лято" е стабилен - ден 2. Този сценарий е - караме си спокойно лято.

2. Общата обстановка - чакаме с отегчение модифицирания Омикрон най-сетне да успее да запали дифузното разпространение И така вече 47 дни.

Да видим с чисълца, каква е текущата обстановка.

2. Базовото репродуктивно число - днес е 0.72.

Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива.

"Синьо лято" е непоклатим, обхватът на заразата се свива бързо. Модифицираният Омикрон е разгромен, планът е прост - довършваме го и си караме спокойно лято.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. Няма.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение от днес

За страната - 0.10

София-град - 0.14

Пловдив - 0.11

Бургас - 0.07

Варна - 0.06

 

По южните граници

Благоевград - 0.08

Кърджали - 0.12

Смолян - 0.10

Хасково - 0.10

Ямбол - 0.11

 

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

 

Днес, както се очакваше - никакви проблеми. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение. Планът на зловещия професор за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 47 дни.

 

За сведение - индексите в още няколко области

София-област - 0.14

Стара Загора - 0.11

Шумен - 0.11

Търговище - 0.07

Ямбол - 0.10

 

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден. Както виждате, проблеми няма. Както се пее в песента - Луната продължава да спи. Ковид - кризата е смазана. Е, нека да има поне една смазана криза от всичките, дето са ни се накачулили на главата. Поне това да не го мислим.

 

3. Проверка за препълненост на болниците. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол.

Здравната система си върти синджирчето и си подсвирква по отношение на Ковид-кризата.

 

4. Проверка за тотален локдаун. Тотален локдаун ли?

Няма да има. Писах ви отдавна - стягайте сезона по морето, лятото ще е спокойно. Ето, влязохме в сценарий "Синьо лято" по план.

 

5. Проверка на смъртността. Знаете - целта беше броят на дните, в които починалите ще са едноцифрено число, да се увеличава. Бройката ще се увеличава.

Но бавно

 

6. Заключение от проверката - и днес, 47 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. "Синьото лято" е стабилно, здравната система

се справя с проблемите, целта - лятото да е спокойно, все повече се постига.

Дифузното разпространение е угасено, жалките опити на модифицираният Омикрон да го запали се провалят до един.

И още ще се провалят.

 

7. Из картите промени има. Вчера ви показах картата за прогнозата за 14 дневна заболеваемост. Днес тя е същата като вчера, затова ви показвам другата карта - за индекса за риска от повишаване на заболеваемостта. Виждате, почти всичко е зелено там, каквото не е зелено, полека ще стане зелено.

"Синьо лято" е стабилен. Държим го така 90 дни и си свиркаме. Това е зловещия план на зловещия професор. И понеже Шерлок Холмс го няма, няма кой да развали зловещия план.

 

Сега за войната.

1. Разбрахме се вече - войната ще е дълга и ще се развива бавно. Защо? Като следствие от принципа на поробването на Хакен е стабилизиран сценарий на бавно изменение на обстановката. Затова. Тук не се леят чувства, а се прави хладнокръвен анализ на обстановката с прогнози.

2. Проверка на офанзивите и контраофанзивите.

Руската офанзива. Основна цел към момента - Донбас, критерий за успех - превземане на Краматорск. Критерият не е изпълнен. Не се очаква голям котел, но се очакват малки котлета. Котле 1 - Северодонецк - Лисичанск - почти затворено.

Капитулация на полка "Азов" в Мариупол.

Украинска контраофанзива. Цел - спиране на руската офанзива в Донбас. Критерий - превземане на Изюм. Критерият не е изпълнен. Котлета няма.

Извод - украинците не успяват да отблъснат руското настъпление в Донбас. Руснаците имат преимущество. Очакванията са това преимущество да се запази до края на седмицата, че и след това.

3. Пропагандната война. Във воюващите страни ситуацията е стабилна - народите са все още добре хванати в клещите на пропагандата.

У нас - стабилизиран е сценарий на провалена проукраинска пропаганда. Защо - аматьорщина. Как да се оправи това - съвети от ОНЯ ЧОВЕК (цитат от ОНЯ ЧОВЕК, ден трети, не е Бисмарк)

...Пропагандата не е самоцел, а средство за постигане на целта. Ако средствата постигнат целта, значи средствата са добри...

Кратък коментар - малката крещяща фигурка е самоцел, не е средство за постигане на целта. Лоша пропаганда. Нищо чудно, че атракторът е набит в състояние, в което проукраинската пропаганда не дава резултат.

И накрая - Бисмарк, разбира се. Някои се тръшкат от яд, че добре познавам Бисмарк. Четете Бисмарк юрдечета, той добре е познавал руснаците и е можел да се оправя с тях. Затова ви го цитирам. Бисмарк е възвишението, откъдето можете да погледнете към тая война и да ви стане ясно, какво представлява тя.

Ето днешния цитат от него

- Свободата е разкош, който не всеки може да си позволи

Какво ни казва Бисмарк тук - че не всеки може да се оправи със свободата. Свободата е диалектическо нещо - хем се свободен, хем не си. Пример за несправяне със свободата - юрдечетата от локвата пред Ганковото кафене. Виждат Витанов.

Свободни са да реват и крякат до небето. Реват и крякат до небето. Витанов обаче също е свободен да им се смее. Смее им се. Те беснеят още повече. Не им се получава - резултатът е обратен на това, което искат да постигнат. Защо - не могат да се оправят със свободата, която имат.

Използват я, за да вършат глупости. И като не могат да се справят с разкоша, който имат, народите често се отказват от свободата си. Тогава пропагандата лесно ги насочва в желаната траектория и може и война да почне.

Имаме един народ, който има относително голяма лична свобода - българския. Заливаме го с нескопосана проукраинска пропаганда. Резултат - няма. Народът не се ориентира в правилната посока. Да му отнемем свободата не можем. Значи трябва да си оправим пропагандата. Нали така? Затова подпомагам проукраинските български пропагандисти с цитати от ОНЯ ЧОВЕК. Та дано вдянат.

 

Добре, спирам дотук за днес.

И тъй, предстои да видим какво ще има да става.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля