Тази карта показва как ще изглежда страната ни на 27 май. Вижте, че жълтото вече е доста, оранжевото е доста, червено няма, но и зелено няма. Шампанското трябва да постои още в хладилника.

Това заяви в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия математикът проф. Николай Витанов. 
 


"Миналото лято бяхме на 5-6 случая и на зелено, сега не е така", обясни той.

"На око мога да ви нарисувам една графика и да ви нарисувам една точка, наречена „дръжте шарана“, който ние изпуснахме преди", каза математикът.
 


"Хоризонтално е времето, а вертикално броят на случаите. Точката "дръжте шарана" я достигнахме миналата година в края на май, началото на 1 юни. Тогава един човек дойде и каза „дръжте шарана“, обаче не се случи това", каза Витанов.
 
"Сега сме доста по-нагоре и трябва да внимаваме", предупреди експертът.
 
"Всичко зависи от нас и това какво ще направим в тази въпросна точка. Миналата година нямахме никаква защита, а сега все пак имаме доста ваксинирани хора. Може да дестабилизираме неблагоприятните варианти", предположи професорът.
 
"Тази точка на шарана ще дойде, когато картата започне да става много зелена", уточни той.

"1,600 е базовото репродуктивно число към днешна дата. Ситуацията е много добра, твърде добра. Имам едни 30 параметъра, които следя, за да видя дали трендът се обръща и идва нова вълна", разкри Витанов.

"Ако тръгне да става нещо, ще минат 2-3 седмици, преди нещата да станат опасни", все пак каза той.

Според него щитът на хората, които са се сблъскали с вируса и имат антитела и имунизираните, ще намалява и през есента ще сме по-уязвими.

„Днес ваксинираните са около 16 хиляди. Сметката е проста. Ако трябва да ваксинираме още 2,5 млн. души, това са 5 млн. дози. Ако слагаме по 20 хиляди дневно, това са 250 дни. Става дума за февруари месец 2022 г”, изчисли математикът кога ще дойде краят на ваксинацията у нас.