Математикът проф. Николай Витанов даде и кратка информация за пандемията и войната за 5 юли.  Ето какво написа той в личния си профил във Фейсбук: 

Кратка информация за пандемията и войната за 05 юли 2022 г.

Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Сценарият „Синьо лято“ се очаква да е стабилен до ниво на 14-дневната заболеваемост 150 на 100 000. В момента 14-дневната заболеваемост е 82.53 на 100 000. Очакванията са сценарият да няма проблеми със стабилността до 15 юли.

Докарахме си лятната вълница. В Гърция изтърваха Омикрона. Търчим като изтървани на почивка там. Логично – вносът върви, броят на случаите бавно расте, въпреки съпротивата на системата. Вълницата е налице.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. ОТКЪДЕ МОЖЕ ДА СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО? От Гърция и западна Европа. Там

модифицираният Омикрон си бушува. Ето оттук можете да си внесете нещо. Внимавайте.

Пиша си аз, но никой не внимава.

Поддържането на сценария "Синьо лято" вече е ваша работа. Мерки няма. Сценарият е проектиран да е стабилен 90 дни. АКО НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО. Ако си внесете нещо, може

да дестабилизирате сценария. Внасяте си. Да повторя за хиляден път, че пак има неразбрали. 90 дни значи 60 дни (до 15 юли) железен стабилитет + още 30 дни стабилност, но при изпълнение на една условие за тези 30 допълнителни дни – де не си внесете вирус от чужбина. Внасяте си. Условието не е изпълнено. Допълнителните 30 дни изчезват. Отдавна съм предупредил за такова развитие. Точно то се случва.

А стабилен ли е сценарият „Синьо лято“?

Да, сценарият "Синьо лято" е стабилен - ден 51. Този сценарий е - караме си спокойно лято. Цел - да го държим стабилен 3 месеца (90 дни) за да няма проблеми през лятото.

Сценарият е стабилен и ще остане такъв и през тази седмица.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 97 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.39.

Под 1.00 е, значи заразата се свива. Очакванията са числото полека да надмине 1.00. Далече сме още обаче от дестабилизация на „Синьо лято“. То и 15 юли не е дошъл още.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.20

София-град - 0.29

Пловдив - 0.23

Бургас - 0.20

Варна - 0.22

По южните граници

Благоевград - 0.15

Кърджали - 0.25

Смолян - 0.17

Хасково - 0.13

Ямбол – 0.20

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше - няма проблеми. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение.

За страната, индексът е 5 пъти под критичната стойност. Засега, причини за безпокойство няма. Но трябва да сме внимателни. Индексът расте

Тук стандартното предупреждение – като надхвърлим 1000 нови случая на ден, добре е да сте с повишено внимание и да избягвате места, където се събират много хора за дълго време. От доста време ви го пиша това, нали така. А защо ви пиша за 1000 случая на ден сетихте ли се вече? Или ще чакаме да надхвърлят 1000. Ще надхвърлят.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 97 дни. Да видим колко ще издържи. Планът е да издържи 100 дни. Ще издържи.

Какво ни казват индексите. Индекса за страната е 5 пъти под критичната стойност. Има повишение на индекса в големите градове и по южната граница. В големите градове повишението е по-голямо. Внасяме се го там от почивки в Гърция и от пътувания из Европа.

Очаква се ситуацията да се влошава. В южните гранични области има растеж, но той е по-малък. И тук вносъто т Гърция расте, но с по-слаби темпове.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна – около 5 пъти под критичната стойност, Бургас - 5 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.29. Тук – към 4 пъти под критичната стойност.

Спокойно е. Писах ви – юли ще почне спокойно. Така и става. До средата на юли ще е спокойно. После пак ще е спокойно – ще има доста случаи, но здравната система се очаква да издържи и болниците да не се напълнят.

Защо ли следя особено южните граници? Като погледнете още на юг - Гърция - и ще се сетите. Внимавайте там - Омикронът е изтърван, а сезонът върви.

За сведение - индексите в още няколко области

Монтана - 0.22

Пазарджик - 0.12

Перник - 0.26

Плевен - 0.17

Разград - 0.35

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Обстановката вътре в страната, където са по-малките области, е спокойна. Там преживяват вълницата добре. Няма дифузно разпространение на вируса. Никъде из страната. Това е добре.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Да ви пиша тук. Когато „Синьо лято“ се дестабилизира, ще започнем да гледаме по- подробно върху заетостта на болниците. Ако здравната система е в кондиция, може и да се размине без мерки. Следващият сценарий ще се казва „Празни болници“. Той ще е валиден докато заетостта на интензивни легла и на неинтензивни легла е под 50% от максималната.

Това е сценарият, който ще е до края на летния сезон. И той ще ни гарантира относително спокойно лято въпреки очаквания четирицифрен брой нови случаи на ден. ТОВА ГО ПИША ОТ ДОСТА ВРЕМЕ ВЕЧЕ. ОБЪРНЕТЕ МУ ВНИМАНИЕ. ТУК СЕ КАЗВА КАКЪВ ЩЕ Е СЛЕДВАЩИЯТ СЦЕНАРИЙ И КОЛКО ОПАСНО ЩЕ Е ПОЛОЖЕНИЕТО ДА КРАЯ НА ЛЯТОТО.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Сценарий "Синьо лято" е стабилен. Никакъв локдаун не се очаква. Държим така и няма да има проблеми. Като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. Празни болници – няма локдаун.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Дните, в които е двуцифрено число вече са много малко. Това е равновесната точка за лятото. Смъртността до края на стабилност на Синьо лято и на Празни болници ще е ниска.

6. Заключение от проверката - и днес, 97 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Сценарий "Синьото лято" е стабилен, здравната система се справя с проблемите, целта - лятото да е спокойно, все повече се постига.

Дифузното разпространение засега е добре угасено.

Прогнозата я знаете- това ще продължи. Юли месец почва спокойно, както се и очакваше. Спокойствието се очаква да продължи, болниците няма да се напълнят.

ПАЗЕТЕ “СИНЬО ЛЯТО“. ВНИМАВАЙТЕ В ГЪРЦИЯ.

7. Днес – картата на риска. Виждате – жълтото вече доминира. Очаква се нарастване на броя на случаите в по-голямата част на страната. Където е зелено – и там нарастване на броя на случаите, но по-малко.

С ДВЕ ДУМИ

1. ДОЙДЕ ЛЯТНА ВЪЛНИЦА. ЗАБЕЛЕЖЕТЕ КАК Я НАРИЧАМ И СИ СПОМНЯЙТЕ ТОВА ИМЕ КОГАТО ЗАПОЧНЕ ДА ВИ СЕ ГОВОРИ ЗА ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ СЛУЧАИ НА ДЕН.

2. ПРИ НАД 1000 НОВИ СЛУЧАЯ НА ДЕН Е ДОБРЕ ДА СТЕ С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ.

3. ЗАСЕГА ПРИЧИНИ ЗА БЕЗПОКОЙСТВО НЯМА.

4. ТРЪГВАМЕ ОТ МНОГО НИСКА БАЗА. ОБАЧЕ МЕРКИ НЯМА И ВАКСИНАЦИЯТА Е НА НИСКО НИВО (КОЕТО ВИ БЕШЕ ПРЕДСКАЗАНО СВОЕВРЕМЕННО И ОТЧЕТЕНО ПРИ МОДЕЛИРАНЕТО).

Сега за войната.

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.

Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Преди да почна – малка бележка. Знаете, че критикувам неправилната проукраинска пропаганда у нас. Не може да оставиш у нас да се лее свободно пропаганда, предназначена за украинския народ. Тук ситуацията е друга и трябва друг подход. Ръцете ме заболяха да го пиша това. А какво става. На украинския народ му разправят каква велика е украинската армия и как Лисичанск бил последния град, който щели да превземат руснаците.

Ясно е, че украинският народ трябва да се държи в подходящо психическо състояние. Но това не върви тук. Българският народ е друго нещо и него не можеш да го баламуркаш с това за последния град. Щото той гледа Северск и Соледар и като паднат, хептен няма да вярва на нищо, което му казвате. Защото това са градове, а не села.

Има обаче шарани, които се ловят на голата кука на тази пропаганда, предназначена за украинците. Точно тези са от юрдешката армия пред Ганковото кафене и пишман-фелдмаршалите вътре в кафенето. Когато им предсказвах, че Северодонецк и Лисичанск ще паднат, така ревяха срещу мен, че карпатските мечки дойдоха на семинар да се учат как се реве.

Когато прогнозата ми се изпълни, ревът стана толкава чудовищен, че Джомолунгма почна да се притеснява, дали няма да се разцепи. Сега ви казвам - ще паднат и Северск и Соледар, ще започне по същество сражението за Словянск – Краматорск. От самото начало на войната ви говоря, че това ще е основното сражение и то ще реши тази война. Рев, рев, рев. Слезте на земята и гледайте трезво на нещата.

Ако украинската армия постигне съществен успех, той ще бъде отразен и анализиран тук нашироко, защото ще е постигнат в условията на смазващо руско артилерийско превъзходство. И пак ще се реве срещу мен. Защото желязната теорема на Витанов действа: Хейтърите само вият и реват, една свястна прогноза не могат да дадат. Нито за пандемията, нито за войната.

Така. Сега по същество.

Сражението за Словянск - Краматорската агломерация. Понеже от месеци съм ви казал, че това ще е основното сражение във войната, от доста време насам ви го описвам как се развива от 4-те географски посоки. Юрдеците реват като разпрани. Математиката обаче е безмилостна. И тъй, да видим какво става и какво ще има да става.

1. От север.

1.1. Руснаците прехвърлиха достатъчно техника на брега на река Северски Донец, където са Словянск и Краматорск. З

1.2 Руската армия атакува първата отбранителна линия на Словянск-Краматорската агломерация – линията Краснополие-Сидорово-Маяки - Карловка – Райгородок. Сидорово падна. Има опаснаст линията да бъде пробита. Но още се държи.

1.3 Зад този линия има втора отбранителна линия - Новониколаевка - Глубокоя Макатиха – Селезньовка. Тя още не е достигната.

1.4 Словянск е вече в обхвата на руската далекобойна артилерия. Което значи, че ще започне артилерийска обработка на западните отбранителни позиции на града.

2. От изток

2.1. След превземането на Лисичанск предстои атаката на линията Северск – Соледар – Бахмут. От тези трите града Бахмут е най-укрепен. В Северск има доста украински войници, но те няма да издържат много на руския натиск. Преземането на Соледал ще разкъса тази отбранителна линия. Очаква се линията да падне и руската армия да се приближе плътно да Словянск и Краматорск от изток. С последващо начало на артилерийски обстрел на позициите на украинската армия там.

3. От юг

3.1. Линията Торецк - Константиновка-Дружовка

Тези два града трябва да бъдат превзети за ефективно обкръжаване на агломерацията Словянск – Краматорск. Падне ли Дружовка, руската армия ще бъде в покрайнините на Краматорск от юг. Цел първа тук – Торецк. Много е близо да Горловка. Не се очаква да бъде превзет бързо. Там градената 8 години украинска отбранителна линия още не е пробита.

4. От запад

Тук все още няма руски натиск и украинските войски могат да получават снабдяване и подкрепления. Руснаците трябва да отрежат тези пътища, ако искат да превземат Словянск и Краматорск. А те искат. Следователно чакаме да предприемат нещо по въпроса. Докато предприемат, Словянск и Краматорск ще бъдат снабдяване с боеприпаси и резерви, каквито има.

Математиката ни казва, че голямото сражение за Словянск и Краматорск ще е това, което ще ни привлича вниманието през месец юли. Може да отиде и август. Двете страни струпват големи сили там. Виждате, че сражението ще е дълго и ще мине през доста градове. Както много отдавна съм ви писал – това е решителното сражение за тази война. Загуби ли Украйна тук, губи Донбас.

По другите части на фронта

1. Украинската армия не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни – голямо превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха. Западната концепция за неглижиране на артилерията в полза на въздушни удари показа слабото си място. Въздушни удари може да правиш срещу слаба армия, която няма да ти изпосвали самолетите и безпилотниците. Руската армия изпосвали украинските самолети, вертолети и безпилотници. И сега няма какво да подавя руската артилерия. Така руснаците използват старата си и успешна тактика на огневия вал – помитат всичко с артилерия, преди да атакуват.

Тук странична бележка. Какво ставало с техническото пречупване на украинката армия. Техническото пречупване на украинската армия свърши на 15 април, както и прогонозирах. Всичката техника, която имаха преди войната замина. Оттам насетне украинската армия е на системи – колкото и пуснат от Запад. И каквото им пратим ние през трети страни. Ако системите бъдат махнати, украинската армия ще рухне за 2 седмици. Някой да се съмнява? Никой не се съмнява. Ама си ревем срещу Витанов ей така, вятър да правим.

2. Опитите за украински контраофанзиви

2.1. Митът за новосформиращата се победоносна армия в западна Украйна, която ще разбие руснаците чрез конвенционални западни оръжия. Това е пропаганда за вътрешна консумация в Украйна. Западняците не са тъй глупави, че да въоръжат както трябва такова нещо. Защото знаят, че военните им технологични тайни ще идат при руснаците и оттам и при китайците. И едните и другите копират добре, тия вторите – особено добре. Самоходките Сезар набързо ще се явят под името самоходна аптилерийска установка Сун Дзъ на пример.

2.2. Боеспособните украински части намаляват бързо, остава пушечно запасняшко месо. Това не се възстановява със щракане на пръсти. Писах ви, пиша ви пак – очакванията са за огромни украински загуби в жива сила. Те вече не се и крият тия загуби. Загубата на половин до една батальонна тактическа група на ден не може да продължава вечно. При Северодонецк и Лисичанск отиде курбан една дивизия. Която можеше да достави доста неприятности на руснаците при Словянск и Краматорск. Сега няма да достави.

2.3. Независимо от това, дали каузата ти е правилна или не, артилерийското превъзходство на противника ще те прегази. Дори всеки украински войник да се бие за трима, без тежка техника нищо няма да стане. А достатъчно тежка техника няма. Запада доставя, но колкото да поддържа съпротивата. За повече – няма да достави. Защото за него няма да остане.

2.4. Контраофанзивата около Харков.

Към Изюм - нищо. Към руската граница – нищо. Напротив руснаците полека напредват. Но

украинците пак говорят за контраофанзива. Пиша, каквото съм писал идосега.

Нищо няма да излезе от тази контраофанзива. Укрепвайте Харков, докато е време.

Нали виждате, че руснаците ясно показват, че не са се отказали от Харков.

Помнете - руснаците едва ли ще тръгнат към Одеса с такъв проблем като Харков откъм гърба си.

Харков не е лесен за превземане град. Интересно е какво ще правят руснаците там. С директен щурм на линиите сателитни градчета едва ли ще стане – там може да се изгради дълбока ешелонирана отбрана с използване на терена. Ще бъде доста интересно. След като свърши сражението за Словянк и Краматорск.

2.5. Контраофанзива около Херсон

Арсланска контраофанзива. Ей сега, ей сега ще превземем Херсон. На 1 километър от Херсон сме. На практика – нищо. Лъжа да лъжата, мила моя майно льо. Позиционни боеве. Руснаците са много по-близко до Николаев отколкото украинците до Херсон. Логистически и тактически обаче украинската отбрана е добре организирана. От натовски генерали. Руснаците едва ли ще тръгнат директно към Николаев, като решат да тръгнат. По вероятно да ударят Кривой рог и да заобиколят от запад украинските отбранителни линии. Но затова – като свърши сражението за Краматорската дъга. Интересното е, че около Херсон украинската армия има ясно изразено числено превъзходство. И пак не може да направи свястна офанзива. За да не ревете като карпатски мечки, юрдечета мои, ди ви напиша – виждате – приготвил съм се да отразявам нашироко тая офанзива. Само дето арсланският рев не минава в дела. И днес там – скука.

2.6. Големите руски цели са милионните градове Харков, Одеса и Днепропетровск. Превземането на Одеса отрязва излаза на Украйна на море. В Днепропетровск е украинскта хай-тех индустрия. А с Харков, Русия отново става империя.

Идеологическият фронт.

Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е - народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас и влизането на натовски войски на украинска територия.

У нас - и у нас ситуацията е стабилна. Донбас полека отива в руски ръце. Проукраинската пропаганда е затънала в калта и чакаме неволята да я измъкне оттам. Забелязва се опит за по-систематична проукраинска пропаганда. Не се очаква да е успешна. Защо? Защото се копира пропагандата за вътрешна употреба в Украйна. Тук не е Украйна. Друга пропагандна тактика трябва тук.

Какво ни казва ГОЛЕМИЯТ МАЙСТОР

(ден двадесети)

... Невидимите управляващи управляват чрез техните качества на естествени лидери, тяхната способност да представят необходимите идеи и чрез техните ключови позиции в социалната структура...

Големият майстор ясно казва, къде е грешката в българските условия. На ключови позиции се поставят не способни естествени лидери, а неспособни папкащи послушковци, които оставени сами на себе си ,оплескват нещата експоненциално бързо, че и по-бързо от това. А способни хора в България има. Има, има – доста съм ходил по министерствата в последните 3 години, навсякъде има способни хора.

И какво става – пускаме на народа пропагандата, която е за вътрешноукраинска консумация.

Тя е изградена на принципа на Бисмарк

...Най много се лъже преди избори, по време на война и след лов...

Да де, но тук не е Украина и ако е допустимо там яко да послъгваш за вътрешна консумация, като разправяш на народа, че Лисичанск ще е последният превзет от руснаците град, тук трябва друг подход – пак по Бисмарк, но

.....Кажете им истината, само истината, но не цялата истина....

Това е което щеше да сработи тук. Щеше защото народът бе залян с пропаганда за вътрушноукраинска консумация и стана недоверчив и предпазлив. Ама защо това е важно?

Питаме

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ. И те ни казват

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден единадесети)

...Общественото мнение е всичко. С негова подкрепа нищо не може да се провали, без него нищо не може да успее....

Ами така е. Българският политик е свикнал да разрушава. Затова, докато е в опозиция, изглежда добре. Главната цел на опозицията е да убеди общественото мнение, че властта управлява лошо. У, дю, дю-дю, долу – тука сме добри, общественото мнение се убеждава. Идваме на власт и почват проблемите. Трябва да имаме подкрепата на общественото мнение. Не го може това българският политик. Затуй пада бърже от власт . Знаете, опозицията действа – у, дю, дюдю и тъй нататък. Който го може – управлява дълго. Ще кажете – ама те и двамата, дето управляваха дълго в последните 60 години, бяха прости. Успешно се правеха на прости – ще ви отговоря аз. И ще спра дотук.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

 

Кратка информация за пандемията и войната за 05 юли 2022 г. Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация,...

Публикувахте от Nikolay Vitanov в Вторник, 5 юли 2022 г.