Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за пандемията и войната за 06 юли 2022 г.

Ето какво пише той в профила си в социалната мрежа:

"Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Сценарият „Синьо лято“ се очаква да е стабилен до ниво на 14-дневната заболеваемост 150 на 100 000. В момента 14-дневната заболеваемост е 90.57 на 100 000. Очакванията са сценарият да няма проблеми със стабилността до 15 юли.

Докарахме си лятната вълница. В Гърция изтърваха Омикрона. Над 25 000 случая на ден. Но търчим като изтървани на почивка там. Логично – вносът върви, броят на случаите бавно расте, въпреки съпротивата на системата. Вълницата е налице.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. ОТКЪДЕ МОЖЕ ДА СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО? От Гърция и западна Европа.

Франция – 200 000 нови случая вчера, Германия – 130 000, Италия – 130 000. И тъй нататък.

Там модифицираният Омикрон си бушува. Ето оттук можете да си внесете нещо. Внимавайте. Пиша си аз, но никой не внимава. Внасяме си.

Поддържането на сценария "Синьо лято" вече е ваша работа. Мерки няма. Сценарият е проектиран да е стабилен 90 дни. АКО НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО. Ако си внесете нещо, може

да дестабилизирате сценария. Внасяте си. Да повторя за хиляден път, че пак има неразбрали. 90 дни значи 60 дни (до 15 юли) железен стабилитет + още 30 дни стабилност, но при изпълнение на една условие за тези 30 допълнителни дни – де не си внесете вирус от чужбина. Внасяте си. Условието не е изпълнено. Допълнителните 30 дни изчезват. Отдавна съм предупредил за такова развитие. Точно то се случва.

А стабилен ли е сценарият „Синьо лято“?

Да, сценарият "Синьо лято" е стабилен - ден 52. Този сценарий е - караме си спокойно лято.

Сценарият е стабилен и ще остане такъв и през тази седмица. Писах ви, че ще е стабилен 60 дни. Виждате – ден 52-ри, стабилен е.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 97 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.14.

Не, не е грешка. Толкова е. Стойността е рекордно ниска.

Под 1.00 е, значи заразата се свива. Очакванията са числото полека да надмине 1.00. Далече сме още обаче от дестабилизация на „Синьо лято“. То и 15 юли не е дошъл още.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространие.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.33

София-град - 0.44

Пловдив - 0.35

Бургас - 0.37

Варна - 0.36

По южните граници

Благоевград - 0.22

Кърджали - 0.44

Смолян - 0.16

Хасково - 0.28

Ямбол – 0.30

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше - няма проблеми. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение.

За страната, индексът е 3 пъти под критичната стойност. Засега, причини за безпокойство няма. Но трябва да сме внимателни. Индексът расте

Тук стандартното предупреждение – като надхвърлим 1000 нови случая на ден, добре е да сте с повишено внимание и да избягвате места, където се събират много хора за дълго време. От доста време ви го пиша това, нали така. А защо ви пиша за 1000 случая на ден сетихте ли се вече? Или ще чакаме да надхвърлят 1000. Ще надхвърлят.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 97 дни. Да видим колко ще издържи. Планът е да издържи 100 дни. Ще издържи.

Какво ни казват индексите. Индекса за страната е 3 пъти под критичната стойност. Има повишение на индекса в големите градове и по южната граница. В големите градове повишението е по-голямо. Внасяме се го там от почивки в Гърция и от пътувания из Европа.

Очаква се ситуацията да се влошава. В южните гранични области има растеж, но той е по-малък. И тук вносът от Гърция расте, но с по-слаби темпове. Особена трябва да се наблюдава област Благоевград. Наблюдава се.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна – около 3 пъти под критичната стойност, Бургас – около 3 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.38. Тук – към 3 пъти под критичната стойност.

Спокойно е. Писах ви – юли ще почне спокойно. Така и става. До средата на юли ще е спокойно. После пак ще е спокойно – ще има доста случаи, но здравната система се очаква да издържи и болниците да не се напълнят.

Защо ли следя особено южните граници? Като погледнете още на юг - Гърция - и ще се сетите. Внимавайте там - Омикронът е изтърван, а сезонът върви.

За сведение - индексите в още няколко области

Русе - 0.18

Силистра - 0.14

София-област-0.31

Стара Загора - 0.24

Шумен - 0.27

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Обстановката вътре в страната, където са по-малките области, е спокойна. Там преживяват вълницата добре. Няма дифузно разпространение на вируса. Никъде из страната. Това е добре.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла Заетост за дестабилизация на „Празни болници“

33 500

Текуща заетост неинтензивни легла Заетост за дестабилизация на „Празни болници“

417 5000

Глезя ви. „Синьо лято“ още е стабилен, а аз ви казвам кога ще се дестабилизила сценарият, който ще дойде след него. Да знаете какво да искате от тези, които ще дойдат след мен – да могат да гледат 3 сценария напред в бъдещето.

Така. Виждате, че ще изкараме спокойно лято. „Синьо лято“ ще се дестабилизира, но „Празни болници“ няма да се дестабилизира да края на лятото. От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се. Господ е наш човек, подава ни ръка да изкараме спокойно лято. Но в кошарата няма да ни вкара. От нас си зависи.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Сценарий "Синьо лято" е стабилен. Никакъв локдаун не се очаква. Държим така и няма да има проблеми. Като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. „Празни болници“ стабилен – няма локдаун.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Дните, в които е двуцифрено число вече са много малко. Това е равновесната точка за лятото. Смъртността до края на стабилност на Синьо лято и на Празни болници ще е ниска.

6. Заключение от проверката - и днес, 98 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Сценарий "Синьото лято" е стабилен, здравната система се справя с проблемите, целта - лятото да е спокойно, все повече се постига.

Дифузното разпространение засега е добре угасено.

Прогнозата я знаете- това ще продължи. Юли месец почва спокойно, както се и очакваше. Спокойствието се очаква да продължи, болниците няма да се напълнят.

ПАЗЕТЕ “СИНЬО ЛЯТО“. ВНИМАВАЙТЕ В ГЪРЦИЯ.

7. Днес – прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост. Точна според очакванията.

Внос на вирус в София, концентрация на хора по морето. Резултатът е логичен. Където е червено – повечко внимание. Където не е – карайте си работата и побутвайте нащата цветът при вас да не става червен.

С ДВЕ ДУМИ

1. ДОЙДЕ ЛЯТНА ВЪЛНИЦА. ОБСТАНОВКАТА Е СПОКОЙНА, ТЪЙ КАТО ВЪЛНИЦАТА Я ОЧАКВАХМЕ И ПРЕДУПРЕДИХМИ НАВРЕМЕ

2. ПРИ НАД 1000 НОВИ СЛУЧАЯ НА ДЕН Е ДОБРЕ ДА СТЕ С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ. ТОВА НЕЩО – ДРУГАТА СЕДМИЦА.

3. ЗАСЕГА ПРИЧИНИ ЗА БЕЗПОКОЙСТВО НЯМА.

4. ТРЪГВАМЕ ОТ МНОГО НИСКА БАЗА. ОБАЧЕ МЕРКИ НЯМА И ВАКСИНАЦИЯТА Е НА НИСКО НИВО (КОЕТО ВИ БЕШЕ ПРЕДСКАЗАНО СВОЕВРЕМЕННО И ОТЧЕТЕНО ПРИ МОДЕЛИРАНЕТО).

Сега за войната.

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.

Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Така. Сега по същество.

Сражението за Словянск - Краматорската агломерация. Понеже от месеци съм ви казал, че това ще е основното сражение във войната, от доста време насам ви го описвам как се развива от 4-те географски посоки.

Ама защо ще е основното сражение? Гледайте логистиката и бързо ще ви стане ясно. Донбас свършва там. След Слованск-Краматорската агломерация има обширна територия без големи градове, където украинската армия да се крие от чудовищното артилерийско превъзходство на руснаците. Битка на голо поле? Руснаците това и чакат. Очертава се голяма загуба на територия. Това няма да се хареса на спонсорите, които държат на системи украинската армия. А ако спонсорството спре, украинската армия ще бъде разфасована бързо. Ето как идваме до логичния извод – ще има жестоко сражение за Словянск и Краматорск. За украинците то ще е на живот и смърт.

1. От север.

1.1. Руснаците прехвърлиха достатъчно техника на брега на река Северски Донец, където са Словянск и Краматорск.

1.2 Руската армия атакува първата отбранителна линия на Словянск-Краматорската агломерация – линията Краснополие-Сидорово-Маяки - Карловка – Райгородок. Сидорово падна. Има опаснаст линията да бъде пробита. Но още се държи.

1.3 Зад този линия има втора отбранителна линия - Новониколаевка - Глубокоя Макатиха – Селезньовка. Тя още не е достигната.

1.4 Словянск е вече в обхвата на руската далекобойна артилерия. Което значи, че ще започне артилерийска обработка на западните отбранителни позиции на града. Почна.

2. От изток

2.1. Започва атаката на линията Северск – Соледар – Бахмут. От тези трите града Бахмут е най-укрепен. В Северск има доста украински войници, но те няма да издържат много на руския натиск. Преземането на Соледар ще разкъса тази отбранителна линия. Очаква се линията да падне в участъка Северск – Соледар и руската армия да се приближи плътно да Словянск и Краматорск от изток. С последващо начало на артилерийски обстрел на позициите на украинската армия там.

3. От юг

3.1. Линията Торецк - Константиновка-Дружовка

Тези два града трябва да бъдат превзети за ефективно обкръжаване на агломерацията Словянск – Краматорск. Падне ли Дружовка, руската армия ще бъде в покрайнините на Краматорск от юг. Цел първа тук – Торецк. Много е близо да Горловка. Не се очаква да бъде превзет бързо. Там градената 8 години украинска отбранителна линия още не е пробита. Обаче има прехвърляне на части в това направление. Скоро тук ще стане много горещо. И то не само около Торецк, но и по-надолу, покрай Авдеевка, която е току до Донецк. Забелязва се движение на 4 руски дивизии в тази посока. Явно руснаците са решили да решат проблемите с обстрела на Донецк и Горловка.

4. От запад

Тук все още няма руски натиск и украинските войски могат да получават снабдяване и подкрепления. Руснаците трябва да отрежат тези пътища, ако искат да превземат Словянск и Краматорск. А те искат. Следователно чакаме да предприемат нещо по въпроса. Докато предприемат, Словянск и Краматорск ще бъдат снабдяване с боеприпаси и резерви, каквито има. Вероятно руснаците ще пробват да решат този проблем с пробив от юг и блокиране на връзката на Словянск и Краматорск с Днепропетровск.

Математиката ни казва, че голямото сражение за Словянск и Краматорск ще е това, което ще ни привлича вниманието през месец юли. Може да отиде и август. Двете страни струпват големи сили там. Виждате, че сражението ще е дълго и ще мине през доста градове. Както много отдавна съм ви писал – това е решителното сражение за тази война. Загуби ли Украйна тук, губи Донбас. И не само Донбас.

По другите части на фронта

1. Украинската армия не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни – голямо превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха. Западната концепция за неглижиране на артилерията в полза на въздушни удари показа слабото си място. Въздушни удари може да правиш срещу слаба армия, която няма да ти изпосвали самолетите и безпилотниците. Руската армия изпосвали украинските самолети, вертолети и безпилотници. И сега няма какво да подавя руската артилерия. Така руснаците използват старата си и успешна тактика на огневия вал – помитат всичко с артилерия, преди да атакуват.

2. Опитите за украински контраофанзиви

2.1. Митът за новосформиращата се победоносна армия в западна Украйна, която ще разбие руснаците чрез конвенционални западни оръжия. Това е пропаганда за вътрешна консумация в Украйна. Броят на убитите украински войници надхвърли числеността на сухопътните сили на Великобритания. Ясно ви е какво ще стане, когато тази победоносна армия се изправи на голо поле срещу десетократно превъзхождаща я в артилерия и владееща въздуха руска армия.

2.2. Боеспособните украински части намаляват бързо, остава пушечно запасняшко месо. Това не се възстановява със щракане на пръсти. Писах ви, пиша ви пак – очакванията са за огромни украински загуби в жива сила. Те вече не се и крият тия загуби. Загубата на половин до една батальонна тактическа група на ден не може да продължава вечно. При Словянск и Краматорск има две украински дивизии. Казват, че били най.боеспособните части. Да видим.

2.3. Независимо от това, дали каузата ти е правилна или не, артилерийското превъзходство на противника ще те прегази. Дори всеки украински войник да се бие за трима, без тежка техника нищо няма да стане. А достатъчно тежка техника няма. Запада доставя, но колкото да поддържа съпротивата. За повече – няма да достави. Защото за него няма да остане.

2.4. Контраофанзивата около Харков.

Към Изюм - нищо. Към руската граница – нищо. Напротив руснаците полека напредват. Но

украинците пак говорят за контраофанзива. Пиша, каквото съм писал идосега.

Нищо няма да излезе от тази контраофанзива. Укрепвайте Харков, докато е време.

Нали виждате, че руснаците ясно показват, че не са се отказали от Харков.

Помнете - руснаците едва ли ще тръгнат към Одеса с такъв проблем като Харков откъм гърба си.

Харков не е лесен за превземане град. Интересно е какво ще правят руснаците там. С директен щурм на линиите сателитни градчета едва ли ще стане – там може да се изгради дълбока ешелонирана отбрана с използване на терена. Ще бъде доста интересно. След като свърши сражението за Словянк и Краматорск.

2.5. Контраофанзива около Херсон

Арсланска контраофанзива. Ей сега, ей сега ще превземем Херсон. На 1 километър от Херсон сме. На практика – нищо. Лъжа да лъжата, мила моя майно льо. Позиционни боеве. Руснаците са много по-близко до Николаев отколкото украинците до Херсон. Ама не било така, ама аз съм лъжел. Така ли? Къде точно украинските части са на 1 километър от Херсон?

Много им се иска да са на 1 километър от Херсон, но не са.

Гледайте на нещата без сантименти. Логистически и тактически обаче украинската отбрана е добре организирана. От натовски генерали. Руснаците едва ли ще тръгнат директно към Николаев, като решат да тръгнат. По вероятно да ударят Кривой рог и да заобиколят от запад украинските отбранителни линии. Но затова – като свърши сражението за Краматорската дъга.

Интересното е, че около Херсон украинската армия има ясно изразено числено превъзходство. И пак не може да направи свястна офанзива. Ето, чакам да почне, че да отразявам. Там ще е много интересно – числено превъзходство на украинците срещу техническо превъзходство на руснаците. Но не почва. И днес там – скука. Всички опити на украинците да преприемат нещо са неуспешни.

Между другото ако руснаците успеят да пробият франта при Донецк и една от четирите дивизии се изтърве да тръгне на юг, около Николаев ще стане много весело, защото отлично организирана украинска отбрана ще бъде ударена по фланга. Но това са неща, за които е рано да говорим. Сега говорим за това къде украинските части са на 1 километър от Херсон. Никъде, казвам аз, това са пропагандни приказки за вътрешноукраинска употреба.

2.6. Големите руски цели са милионните градове Харков, Одеса и Днепропетровск. Превземането на Одеса отрязва излаза на Украйна на море. В Днепропетровск е украинскта хай-тех индустрия. А с Харков, Русия отново става империя.

Идеологическият фронт.

1. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е - народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас. И с други неща, за които е още рано да пиша.

2. У нас - и у нас ситуацията е стабилна. Донбас полека отива в руски ръце. Проукраинската пропаганда е затънала в калта и чакаме неволята да я измъкне оттам. Имаше опит за по-систематична проукраинска пропаганда. Той пропадна Защо? Защото се копира пропагандата за вътрешна употреба в Украйна. Тук не е Украйна. Друга пропагандна тактика трябва тук.

Какво ни казва ГОЛЕМИЯТ МАЙСТОР

(ден двадесети)

... На теория, всеки гражданин трябва да си създава мнение за събитията от обществен и частен интерес. На практика, ако хората изучаваха всичките икономически, политически и етични данни, свързани с всяко такова събитие, те не биха могли да си съставят мнение почти за нищо. Затова гражданите доброволно оставят на невидимото управление да се оправя с данните и да осветлява най-важните събития, за да може изборът на гражданина да бъда ограничен до брой решения, които той може да вземе физически. ...

Големият майстор ясно казва, къде е още една грешката в българските условия. На българина не му бе поднесена проукраинската пропаганда в подходяща светлина. Не бе отчетено, че той вече има в главата си готови мисловни схеми и поведенчески модели, които не са антируски и проукраински. Резултатът е видим за всички.

Тук ще перефразираме малко Бисмарк, който казва

....С лоши закони и добри държавни служители все още е възможно да се управлява. Но при лоши държавни служители дори най-добрите закони не могат да помогнат...

Та, пропагандадата ти може и да е лоша, но ако е поднесена добре, бива. Обаче и най-добрата пропаганда поднесена по нескопосан начин с огромна вероятност няма да има ефект. Какво стана у нас. Едно пропагандата не беше нацелена към българския народ – просто му се пусна пропагандата за вътрешноукраинска употреба без да се отчете какво има в главите на българите. И второ поднасянето беше, меко казано, аматьорско. Резултат – нула.

Искате още за българската политика. Нали знаете, не пиша за личности. Само за принципни положения. Ето едно от тях

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден дванадесети) ни казват

.....Хората са готови да сменят своя владетел, ако повярват, че могат да подобрят положението си....

Сега разбирате Бисмарк, защо казва, че преди избори се лъже най-много. Властта опитва да убеди хората, че при опозицията няма да живеят по-добре. Опозицията се опитва да убеди хората, че като дойде на власт, положението им съществено ще се подобри. Порои от лъжи заливат бедния избирател. И той, каквото и да избере, все се чувства прецакан. Ами народе, като те лъжат, защо ги слушаш? Защото няма честни – отговаря народът. Е, ами няма. Властта може да доведе до 300% печалба, а в една книга на един брадат човек пише какво става при 300% печалба. Прав е брадатият човек.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас."