Проваленият Христо Иванов влезе в ново амплоа, за да лъже срещу Делян Пеевски. Стендъп комедията безспорно е загубила много в лицето на най-новата двойка на политическия шоубизнес – Христо Иванов и Иво Мирчев, пише "Монитор".

Двамата Прокопиеви храненици с дълги носове от ГМО отрочето на подсъдимия разградски бос „Да, България“ от месец обикалят държавата в акция 2 в 1. Хем да напомнят за себе си и за партийката си, затънала в блатото на електоралната статистическа грешка, хем да обслужат спонсора си с лъжи и циркови номера срещу враговете му.


Така, след тура за Фейсбук овации по морето, тази новоизпечена двойка комедианти кацна пред икономическото министерство, за да „разкрие“ – видиш ли – кои хора били овладяли Българската банка за развитие и теглели най-големите кредити от нея.

И вместо да стартира списъка със собствения си ментор Иво Прокопиев и соцлидера Корнелия Нинова, за която лъсна, че през най-приближените си партийци е горд собственик хотел за десетки милиони на Халкидики, придобит именно със заем от ББР, дуото дългоносковци по команда от Боса развя името на депутата от опозиционната ДПС Делян Пеевски.

Казваме по традиция, защото тази дъвка, отдавна се преживя именно от изданията на Прокопиев от кръга „Капитал“, но без грам доказателства. Тъй като такива няма. Но за мейнстрийма на разградския бос истината никога не е била пречка, а фактите винаги са играли ролята на досаден камък, който просто се изритва с фалшиви новини. Като например, че Пеевски бил „сумарен получател на 250 млн. лева кредити“ през „свързани“ с него фирми.

Кои? Е как – тези, които питомците на кръга „Капитал“ отдавна му пришиват въпреки че данните в изцяло публичния търговски регистър у нас също толкова отдавна опровергават.

И документи за каквато и да било свързаност нито има, нито е имало. За разлика от документите, доказващи свързаността на Нинова и хората й с хотела в Халкидики. Както и на самия Прокопиев с ръководството на ББР, където след акция дирижирана именно от него, бяха направени рокади, за да се настани като изпълнителен директор точно човек от обкръжението му – Панайот Филипов.

Дългогодишен кадър, обвързан с кръга „Капитал“, през когото подсъдимият разградски бос напъва да сложи контрол върху 700 млн. лева, заделени от държавата в помощ на гражданите и фирмите, пострадали в кризата. Така че дуото дългоносковци е сбъркало с няколко метра адреса на акцията си.

Точно толкова дели импровизираната им сцена от редакцията на кръга „Капитал“, чийто фалшиви новини разпространява. Но поне за Христо Иванов-Пинокио и новият състезател в надпреварата кой повече лъжи ще каже – дуетната му половинка Иво Мирчев остава утехата, че когато и на следващия вот избирателите им покажат червен картон, ще могат да си изкарват хляба като комедианти. Официално.