Видно е, че Слави Трифонов и БСП не мелят в една мелница, макар и на думи да имат един общ враг в лицето на досегашното управление от ГЕРБ. Изненадващо се включи и проф. Минчо Христов. Той имаше към 15 000 гласа, дали нямаше повече гласове от АБВ и „Атака“.

Това е важно допълнение към БСП. Още повече, че проф. Минчо Христов по-скоро е в профила на онова ляво обединение, което се случва около Жан Виденов.

Тоест за БСП е много важно, че го привлича към себе си, защото въпросното ляво обединение около Жан Виденов е много сериозен конкурент.

Това е по-скоро символ, отколкото грамадни масиви гласове", коментира политологът Първан Симеонов пред Фокус.


"Вляво своя автентична подкрепа имат Дончева и Манолова, но те в случая ще са конкуренти на БСП. Това е смисълът на обединението при БСП – да създаде усещането, образа, тягата, ефекта на снежната топка. Някакво натрупване, натрупване и натрупване.

То е по-скоро символно, да не кажа и символично, но пак е важно. Точно в тази посока е и отдръпването на лидерите при „Българските патриоти“.

 БСП се събра на важен пленум, очакват се ключови промени в листите

"Те търсят символа. Каракачанов го каза по следния начин – проблеми има между лидерите, не и между електоратите и затова лидерите крачка встрани. Това е важен сюжет, който те измислят.

Те имат и още един сюжет, който се подхранва от медийния дискурс. Един месец в медиите се говори как те не са влезли в 45-ото Народно събрание, и съответно сега ще се съберат и ще влязат. Не знам колко е вярно това.

Във всеки случай сюжетът, че са се събрали и ще влязат, ще даде увереност на част от избирателите, защото доколкото успявам да разбера, патриотите разчитат на това, че и при ВМРО, и при „Воля“ има сериозни масиви гласове, които останаха под чертата. Там има жива, автентична или по-прагматична подкрепа", отчита политологът.

По думите му интересно ще бъде и какво ще стане с Кубрат Пулев. Там ще наблюдаваме опит малки партии, без почти никаква електорална тежест, да измислят свой разказ.

Не на последно място интересно ще бъде и във въпросното ляво обединение, което претендира за пръв път от много време насам да реабилитира едни течения в политиката, които дълго време бяха непрестижни.

Общият знаменател на всичко е обединяването. Това се дължи на факта, че в последния парламент се видя колко много минуси може да има фрагментирането", коментира Симеонов.

"Не знам дали могат да се конкурират в истинския смисъл на думата, но лявото обединение може да претендира за част от потенциалните гласове на БСП. Всеки глас ще е важен за БСП. По-скоро шансът на БСП тук е фактът, че коронавирусът почти отшумя.

Това може би ще върне част от избирателите, които не гласуваха. На 4 април доста възрастни хора не гласуваха. И обратно – доста млади хора, политизирани от летните протести през миналата година, гласуваха, виждайки нова алтернатива, заяви Първан Симеонов.

"Младите хора обикновено гласуват за новопоявяващи се протестно изглеждащи формации, каквато е тази на Слави Трифонов.

Истинският конкурент на БСП е Слави Трифонов. Ако се замислите, досега Слави Трифонов е „ударил“ БСП поне по три начина. Първият е, че ѝ попречи да е основната опозиционна сила в страната и да монополизира и канализира целия протестен и наказателен вот, както се случи през 2017 г. Тогава БСП беше на крачка от това да победи ГЕРБ.

Този път Слави Трифонов разполови този вот или взе целия и остави БСП само на най-твърдите си привърженици", посочи той.

"Слави Трифонов не припознава БСП като агент на промяната, макар че БСП вече от 10-12 години е извън властта в България. 

Слави Трифонов системно отказва да припознае БСП като агент на промяната. Ако БСП беше припозната и беше пусната да подкрепи кабинет, то тогава правителство вече щеше да има. Румен Радев показва, че тази формула би могла да бъде успешна.

В момента формулата е точно такава. Агентите на промяната с известно участие на червената съставка – БСП. Това е служебният кабинет, за който най-вероятно мнозина след 11 юли просто ще си кажат: Защо просто същият този кабинет не бъде рестартиран като редовен.

Третият начин, по който г-н Трифонов пречи на БСП и в момента, е продължаващото говорене, че БСП е на другия бряг и че коалиция с БСП няма да прави.

Това е говорене, което нарежда БСП сред партиите на статуквото, но не трябва да забравяме, че тя беше основната опозиционна сила в последното десетилетие. Няма да е много справедливо да говорим така за БСП.

Истинската конкуренция на БСП не е г-н Виденов, макар че и той е опасност. Истинската конкуренция на БСП в политически план се нарича Слави Трифонов", заяви още Първан Симеонов.