Британската преса реши да избяга от украинската тематика и да публикува материали за опасността, която представляват руските подводни сили за Обединеното кралство. British Express публикува статия с апокалиптични сценарии за британската енергийна система.

В материала има аргументи, че "Путин може да парализира Обединеното кралство, като проведе подводна операция в Северно море".

От статията:

Русия може да организира пълно спиране на електричеството и комуникациите за Великобритания, ако наруши работата на ключови кабели в Северно море. Изданието пише, че по дъното на това море минават различни кабели, чиято обща дължина е над 800 хиляди морски мили.

Една от ключовите части на тази инфраструктура са кабелите, които захранват британската национална мрежа.

Говорейки за подобна уязвимост от страна на Русия, публикацията се позовава на д-р Дуейн Менезес от мозъчния тръст Polar Research and Policy Initiative, който от своя страна се позовава на шведско-датско разследване на предполагаемото присъствие в Русия на някаква тайна програма, насочена към унищожаване на подводни кабели и вятърни паркове в Северно море.

"Всяка повреда на захранващите кабели ще има опустошителни последици за страните, граничещи с водите на Северно море, причинявайки прекъсвания на електрозахранването, които парализират икономиката", обяснява той.

Обаче затова как Западът е извършил саботаж на руските газопроводи, нито Менезес, нито британската преса искат да коментират.

Превод и редакция: БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук