„Към провалите в здравната и икономическа политика, правителството ни е на път да добави още един - в отношенията ни с Република Северна Македония и най-вече в отношенията между двата ни народа. Този провал няма злободневните и драматични измерения на здравната и икономическа криза. Но пък има стратегически, трайни и в голяма степен необратими последици“. Това пише в свой коментар във Фейсбук евродепутатът Радан Кънев.

Според него сме свидетели на „опасна комбинация от дипломатическа дилетантщина, предизборен популизъм и цялостна историческа и политическа безпросветност“.

Кънев смята, че отношенията ни с РС Македония трябва да бъдат основани на приятелство между народите и политиката ни трябва да бъде инструмент за гарантиране на националната сигурност, а не за установяване на „историческата истина“.

„Публичният спор за национални митологии не обслужва нито един от тези приоритети. Това е жанр от края на XIX и началото на ХХ век", смята евродепутатът.

„От популизъм, но най-вече от откровена политическа глупост, днешните управляващи поставиха не себе си, а цяла България в безизходица.

Ако „отстъпим“, подаряваме победа на изкуствената антибългарска пропаганда на сръбските и руски служби в Скопие. Ако наложим вето - създаваме автентични и основателни антибългарски настроения в широки обществени кръгове не само в Скопие, но и в Охрид, Битоля, Щип... Ако „отстъпим“ показваме слабост и си признаваме селския бабаитлък“, счита той. 

Странното е, че антибългарските откровения на Радан Кънев се появяват веднага след като бяха публикувани данните от актуално социологическо проучване на „Алфа рисърч“.

Те сочат, че огромното мнозинство от българите /83,8%/ са против подкрепата на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, докато не бъде постигнато съгласие относно факти от историческото минало на България.

Едва 10,2% от анкетираните, подобно на Радан Кънев, смятат, че страната ни трябва да подкрепи РС Македония за ЕС, независимо от нейното отношение към фактите от историческото минало на България. 5,9% са отговорили, че не могат да преценят.