Взривът в петербургското метро е типичен терористичен атентат. Това каза полк. Иван Бояджиев, експерт по взривни вещества и боеприпаси и експерт по сигурност във връзка с взрива в метрото в руския град Санкт Петербург, цитиран от "Фокус".
Мащабът от пораженията зависи от силата на взривното устройство и как е направена бомбата, но най-много жертви и поражения може да има именно взрив в тунел, посочи още полк. Бояджиев.

„Това е типичен терористичен атентат. За съжаление, най-тежките терористични атентати могат да се случат в метрото, независимо в коя държава са. Знам колко сериозно се охраняват метростанциите. Подозирам, че зад атаката стоят чеченците, тъй като те имат такива провокации към руските служби за сигурност.

Присъствието на Владимир Путин в този град показва, че този взрив не е случаен. Явно има много чужди елементи като пирони, гайки, железа в самата бомба, които причиняват много поражения и броят на жертвите най-вероятно ще се увеличи“, коментира полк. Бояджиев.

Той допълни, че за съжаление службите за сигурност винаги са една крачка след терористите. „Мога да сравня тази атака по мащаби с атентата на гара Буново, когато беше взривен вагон с малки деца. Много хора е имало в самия влак и на метростанциите, което предполага и много жертви“, каза още полк. Иван Бояджиев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!