Руското министерство връчи нота на военното аташе към посолството на САЩ в Москва за съблюдаване на договора за ракетите със среден обсег. Министерството отговори на протестна нота на Държавния департамент.

Русия е предложила на Вашингтон да приеме редица мерки, за да се върне към изпълнение на договора. Унищожете установките за ракетите "Томахоук" и бойните безпилотни самолети, за да се върнем в Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват. Това призова руското военно министерство, цитирано от осведомителните агенции.

Съединените щати нарушават договора в продължение на години, обяви официалният представител на министерството Игор Конашенков. Вашингтон фактически е създал условия за производство на ракети, забранени от договора. 

Тези изявления идват, след като САЩ поставиха твърдо условие на Русия да унищожи под строг контрол на външни наблюдатели всички ракети 9М729 и пусковите установки за тях. Тези ракети, както посочи посланикът на САЩ в Москва, са с радиус на действие надхвърлящ рамките на договора. Те вече се произвеждат и с тях се провеждат тестове, посочи американският дипломат, който посочи кога и как е ставало това.

Министерството на отбраната на Русия от своя страна предлага на Вашингтон да унищожи ракетните пускови установки Mk-41. Mk 41 е корабна американска установка за вертикален пуск на управляеми ракети. Използва се на корабите от Военноморските сили на САЩ и други страни за изстрелване на ракети "Стандарт" SM-2, SM-3 и SM-6, ASROC, "Сий Спароу", ESSM и "Томахоук".

Сред исканията са САЩ да унищожи и развърнатите на суша универсални пускови установки Мk-41, разработени за произвеждане на пуск на крилати ракети "Томахоук".

Министерството заявява още, че САЩ не са предоставили доказателства, които да потвърждават позицията им, че Русия нарушава договора.
Преди дни обаче Русия проведе успешно изпитание на междуконтинентална балистична ракета "Ярс". Според министерството на отбраната на страната целта на пуска е "потвърждение на тактическите, техническите и летателните характеристики" на комплекса.
През миналата година три съединения към Ракетните войски със стратегическо предназначение получиха комплекси "Ярс" с мобилно базиране.

Изпитанието идва след решението на САЩ да напуснат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват. По време на речта за Състоянието на съюза президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че излизат от договора с Русия.

В събота руският лидер Владимир Путин обяви, че Русия ще прекрати участието си в договора в отговор на решението на Вашингтон.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).