Европейската комисия подготвя поправки в законодателството, които ще позволят да регулира всички газопроводи към Европа, включително и морските, пише руското издание „Ведомости“, цитирано от "Фокус".

Документът трябва да гарантира, че основните принципи на енергийното законодателство на ЕС ще важат за всички газопроводи в трети страни и от тях до границите на юрисдикцията на ЕС, съобщи Брюксел. Тези поправки трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Но целта на ЕК е те да бъдат приети до края на следващата година. Ако поправките влязат в сила, това автоматично ще ограничи „Газпром“ в способността му да управлява новите експортни газопроводи към Европа.

Действащото европейско енергийно законодателство, известно като Трети енергиен пакет, бе прието през 2009 г. Ключовите изисквания по отношение на газотранспортната инфраструктура на територията на Европа включват разделение на функциите на доставчик и транзитьор на газ, а също и гарантиране на достъп до тръбопровода на трети страни.

Досега „Газпром“, който прокара по дъното на Балтийско море газопровода „Северен поток“ и планира „Северен поток 2“, а по дъното на Черно море – „Турски поток“ към Турция, успешно избягваше нормите на европейското законодателство, пише изданието.

Брюксел представи законодателни промени, които имат за цел да затруднят реализацията на проекта „Северен поток 2“, пише „Коммерсант“. Анализатори и юристи смятат намерението на ЕК да разпростре изискванията от Третия енергиен пакет на ЕС към морските газопроводи от трети страни са уязвими от юридическа гледна точка, а самият законопроект е противоречив.

Според източници на изданието, с това ЕК печели време, за да укрепи позицията на Украйна в преговорите с Москва за продължаване на транзита на газ през нейна територия след 2019 г.

Обнародваният в сряда опит на Европейската комисия да наложи върху външни газопроводи европейските правила на играта изглежда безразсъден. Те не взимат под внимание нито структурата на доставките на газ в ЕС, нито съмнителните перспективи на украинската газотранспортна система, нито спецификата на новите проекти, нито интересите на редица европейски държави, пише „Взгляд“.

Предложените от ЕК поправки към директивите на ЕС предполагат налагане на ключовите принципи на общоевропейското енергийно законодателство към всички газопроводи, влизащи на територията на ЕС. Освен самия ЕС това има непосредствено отношение към още най- малко шест държави – Алжир, Либия, Мароко, Норвегия, Тунис и Русия с нейния „Северен поток“. В бъдеще след очакваното излизане от ЕС към този списък може да се присъедини и Великобритания.

Съставителите на материалите на ЕК вече успяха да уточнят, че новите правила на играта нямат за цел да възпрепятстват строителството на каквито и да е нови газопроводи, включително „Северен поток 2“. Напротив, заявените цели са изключително благонамерени – недискриминационно установяване на тарифите за транзит на газ, разделение на дейността по продажба и транспортиране на газ, достъп до газопровода за трети страни и т.н.

Всъщност става дума за прилагане на принципите от знаменития Трети енергиен пакет върху външните газопроводи. Той задължава монополиста на разпределителната мрежа да предостави на конкурентите си 50% от нейния капацитет. Логиката на решението е разбираема.

Признавайки, че да се попречи на „Северен поток 2“ с помощта на правни механизми е невъзможно, властите в ЕС фактически признаха аргументацията на Владимир Путин, който нееднократно е заявявал, че този газопровод е чисто търговски проект. Въпреки че на практика политически контекст в проекта липсва, ясно се вижда какво е навело европейските политици на „новото решение“ – да използват едни и същи мерки за всички газопроводи, водещи към ЕС.

Сега страните, чиито интереси може да засегнат предполагаемите иновации, имат добър повод да се замислят дали не са се оказали заложници на принципа за колективната отговорност под предлог на борба за прозрачност и конкурентост, пише изданието. Европейската комисия измисли как да получи право на вето за строителството на газопровода „Северен поток 2“ и европейското отклонение на „Турски поток“, пише руският в. „Независимая газета“. За тези цели външните магистрали, влизащи на територията на ЕС, ще бъдат обявени за вътрешни интерконектори. Те ще бъдат подложени на строги ограничения по отношение на правото на собственост и експлоатация. Москва все пак ще опита да запази контрола върху тези магистрали по всички възможни начини, включително заобикаляйки териториалните води на държавите, които имат възражения, пише изданието.