За него се е говорило като за просръбски албанец, руски шпионин, агент на ЦРУ и на турското разузнаване. Наистина, Беджет Пацоли присъства навсякъде, на всички по-важни места, независимо дали става дума за Москва или Вашингтон. Неговите ходове често са непредвидими, както и този от последните дни, когато направи най-големия завой в Косово и подкрепи Рамуш Харадинай като премиер, пише сръбското издание "Блиц".

Предложението обаче не е било за отказване – пет министерства в новото правителство, а според медийни публикации той ще е бъдещият външен министър на Косово. 

Кой е Беджет Пацоли?

Биографията му е пълна с нелогичности и противоречия. Без съмнение става дума за най-богатия албанец и един от най-богатите хора в тази част на Европа. А също така и най-големия спонсор на независимостта на Косово, който не е бил пряко свързван с военните конфликти в Косово, но пък е свързван с финансирането на Армията за освобождение на Косово.

Самият Пацоли признава, че е бил ангажиран с лобирането за косовската независимост. Макар че според медиите той е давал пари за това на малки островни държави, той отрече, но разказа, че е бил ангажиран като лобист. "Не е тайна, че съм допринесъл много за независимостта на Косово, около една трета от държавите, които са признали независимостта, са моя принос. Естествено, ангажирах лобисти, а те не работят за без пари. Но за независимостта не е плащано", каза Пацоли.

Въпреки това Пацоли има специално отношение към сърбите, съвсем различно от това на мнозинството албанци – поне така казва пред медиите. Той призова Сърбия да признае независимо Косово, но направи това по свой начин. 

"Обичам сръбския народ"

"Когато Сърбия признае независимостта на Косово, още на другия ден границите ще паднат и ще започнат да се развиват отношенията с Белград. Сърбия е важен фактор. Ние уважаваме Сърбия. Ние обичаме сръбския народ", каза Пацоли през 2007 г. в интервю за руско издание.

Макар че настоява за признаването на Косово, той казваше, че Косово не принадлежи само на албанците и че съвместният живот със сърбите е "съдба". За войната обвиняваше "неколцина хора, които направиха всичко това, в никакъв случай целия народ" и многократно е казвал, че ключът е в ръцете на Сърбия. 

Аферата с Елцин и сътрудничеството с американците

Специално е отношението на Пацоли към Русия. Преди да навлезе в политиката през 2006 г., той беше президент и генерален директор на Mabetex Group – швейцарска строителна компания с годишен оборот от един милиард евро, която реставрира Кремъл.

Твърди се, че Пацоли е бил приятел с Елцин, а през 1999 г. той беше замесен в афера с Павел Бородин, тогава шеф на администрацията на Елцин. Швейцарската прокуратура повдигна обвинения на Пацоли за злоупотреби и пране на пари, дадени за реставрацията на обекти в Кремъл, а руснаците образуваха наказателно дело по подозрение, че администрацията на руския президент начело с Бородин е взела подкуп от 25 милиона долара. Обвиненията обаче не бяха доказани.

В медиите се спекулираше, че Пацоли е приятел със семействата на Клинтън и Буш, а руски всекидневник обяви Пацоли за човек на САЩ, тъй като има картбланш за снабдяването на американската армия в базата „Бондстийл“ в Косово със стоки за широка употреба.

"Достатъчно е да почука два пъти на вратата на базата на САЩ и без проблеми го пускат", написа руското издание "Утро".

Богатството на Пацоли възлиза на 420 милиона евро

Женевското издание "Тамп" съобщи, че личното състояние на Пацоли възлиза на 420 милиона евро и той има швейцарско гражданство. Този мултимилионер е собственик на холдинга Mabetex със седалище в Лугано. Пацоли живее от 1976 г. в Швейцария, притежава и луксозна вила в предградие на Прищина.

С частния си самолет той често пътува между Лугано, Прищина и столиците в Централна Азия, където неговият холдинг има голям пазар. Пацоли е печелил поръчки в бившите съветски републики като например за строителството на новата столица на Казахстан Астана, където неговата фирма е строила огромния президентски дворец.

"Пацоли е мултимилионер, който открито мечтае да стане Берлускони на Косово", оцени изданието "Тамп".

Беджет Пацоли беше президент на Косово за една седмица в началото на 2011 г. Той подаде оставка, тъй като косовският Конституционен съд реши, че решението на парламента за неговия избор е противоконституционно. След това беше вицепремиер в кабинета на Хашим Тачи.

Пацоли е известен с пищната си сватба с италианската певица от албански произход Ана Окса, но бракът им продължи само от 1999 г. до 2002 г. Сега е женен за рускинята Мария.

В биографията на Пацоли пише, че той говори десетина езика.