Началникът на генщаба на ВСУ армейски генерал Виктор Муженко се съмнява, че Украина е готова за силов вариант на окупация на Донбас. На брифинг пред журналисти тази седмица, той обяви, че ВСУ по принцип са готови да окупират Донбас в контекста на наличието на въоръжения и системи за управление. 

Но що се отнася до личния състав нещата са много по-лоши. Генералът обоснова думите си с опита от военните учиния, на които с помощта на специални методики се провежда оценка на загубите.

По думите на ръководителя на генщаба за 10-дневна операция с използването на авиация евентуалните загуби ще са 10-12 000 военнослужещи, 3 000 от които ще загинат. 
 
На въпрос за възможните загуби сред мирното население Муженко отбеляза, че според статистиката на 2300 загинали военни се падат около 10 000 убити цивилни. 

Според военни експерти обаче загубите на киевските войски и жертвите сред мирното население ще за значително по-големи. Разчетите им рисуват следната мрачна картина.

ВСУ имат 100–120 хиляди военнослужещи в атакуващата групировка, а в армиите на ДНР и ЛНР има около 35 000 бойци и командири.

По танкове, оръдия и друго тежко въоръжение противоборстващите страни имат приблизително равенство. Украйна има бойна авиация, но пък защитниците на Донбас разполагат с развита система за ПВО. 

Да допуснем, че в хипотетичния конфликт нито САЩ ще дойдат на помощ на Киев, нито Русия ще помогне на Донецк, обясняват експертите, цитирани от rusvesna.su.

И така:

За да бъдат разгромени армиите на ДНР и ЛНР, е необходимо да бъдат унищожени 10-20% от текущата им численост. Ако се смятат минималните загуби, то 10% са 3,5 хиляди бойци. 

В отбрана обаче загубите са винаги поне 3 пъти по-малко отколкото при настъпление. Т.е. атакуващата армия на украйна ще загуби 3,5·3≈10 хиляди убити войници и съответно 3 пъти повече ранени - около 30 000 души. 

Но ако атакуващата 100-хилядна групировка на ВСУ понесе тези загуби всъщност и тя ще се окаже разгромена. 

Ако пък се отчита и по-високия боен дух, който демонстрират воините на ДНР и ЛНР, то окупацията им може да се окаже катастрофа за ВСУ. 

Ако за постигане на тази цел на киевските войски е поставена задача да разгромят армиите на ДНР и ЛНР като унищожат до 20% от 35 хиляди защитници на Донбас или 7 000 бойци , то атакуващата армия на Украйна ще загуби 7·3≈20 хиляди загинали бойци и около 60 000 ранени. Това е поне 80% от ударната групировка на ВСУ,

Следователно почти няма да остане кой да реализира крайната цел на операцията и окупацията на Донецк ще си остане пореден мираж за Киев.

Превод: БЛИЦ