Северноатлантическият алианс много се опасява от „възможни инциденти” по време на военното учение на Русия и Беларус „Запад-2017”. Това заяви пред журналисти председателят на Военния комитет на НАТО, чешкият генерал Петр Павел.
 
Генералът сподели мнението с в столицата на Албания Тирана, където се провеждаше ежегодната среща на министрите на отбрана на страните от НАТО. Този път тя бе посветена на въпросите на борбата с тероризма, ситуацията в западните Балкани и новата стратегия на САЩ в Афганистан.

По думите на високопоставения командир, цитиран от осведомителните агенции, независимо от уверенията на Москва, че не разглежда НАТО като враг” и „че ученията  не са насочени срещу НАТО”, Русия не е разкрила в необходимата степен параметрите на маневрите.

Според генерала, количеството на задействаните в учението военнослужещи на са 12 700, както твърди Русия, а много повече – между 70 и 100 хиляди.
„От комплексния поглед на ставащото се утвърждава извода, че ние наблюдаваме сериозна подготовка за голяма война”, смята Петр Павел.

Преди две седмици лично той се срещна с началника на руския Генерален щаб Валерий Герасимов. В навечерието на учението Герасимов разговаря по телефона с главнокомандващия силите на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти. Тема и на двете беседи бе намаляване на риска от случайни стълкновения.

„Ние разполагаме с голямо струпване на войски в регионите на Балтика и на Черно море. В тази светлина човешкият фактор или техническа неизправност, с голяма вероятност може да провокират нежелателен инцидент, способен да прерасне във въоръжен конфликт.", обяснява генералът.

Превод: БЛИЦ