„Проблемът с ученията „Запад-2017” се състои в това, че техните сценарии са агресивни. Те предвиждат нахлуване на територия на страните от НАТО и дори използване на ядрено оръжие” – заявил в разговор пред сайта Wprost.pl полския генерал Роман Полко.
Генералът отбелязал, че не бива да се боят от самия факт на ученията, те са стандартни и се провеждат редовно от няколко години. Следва обаче по-скоро опасението, че командването на руските въоръжени сили се обучават по сценарии за водене на война с използване на ядрено оръжие. „Това остава в паметта и формира навици” – е уверен той.
 

Полко признал, че Алиансът продължава да се крепи единствено на САЩ. „Има някакъв прогрес в европейската част, но Путин използва разликата в интересите на страните, главно в икономическата област” – констатира той. До края на ученията Западът не бил наясно колко сили са привлечени. Пропагандата на Путин използва това в информационната война, за да покаже своята непредсказуемост и да плаши Запада.
 
„Така нагло Путин лъжеше при анексията на Крим или по въпроса за Донбас. С невъоръжено око се вижда, че на фронта на информационната война Путин диктува условията и взема инициативата. Независимо че НАТО обяви за киберпространство територията за водене на военни действия, не се виждат интегрирани действия на Алианса” – твърди генерал Полко.
 
Превод и редакция: БЛИЦ