Вчера Мароко би Белгия на световното. В резултат на това хиляди чисти белгийци започнаха да правят по улиците на Брюксел това, което виждате във видеото и в десетки други такива видеа по-долу. Почти всичките, забележете, млади, на иначе най-застаряващия на Земята континент.

Така започва коментар на Кристиан Шкварек, публикуван във Фейсбук, относно размириците в Брюксел след мача Мароко-Белгия в рамките на Световното първенство по футбол в Катар, завършуил с триумф за мароканците.

Ето какво пише още той:

Тези чисти белгийци и истински европейци празнуваха победата на друга държава над Белгия. И го правиха, упражнявайки триумфално насилие над собствения си град.

Безредици и потрошени коли след сензацията на Световното ВИДЕО

Защо? Защо им е на белгийците - някои от тях второ, трето, дори четвърто поколение в Белгия, да правят това? Защо се радват на чужда победа? Та нали са белгийци? Нали са европейци? На повечето от тях дори бабите и дядовците са от Брюксел.

Нали трябваше да има "интеграция" в "европейските ценности" и неизбежното "претопяване на културите", като в старите филми за Ню Йорк през 1920-те, Елис Айлънд и "американската мечта"? Нали и тук трябваше да се случи същото? Защо, тогава, тези млади европейци горят Брюксел?

Адът се пренесе от Белгия в Нидерландия: Муджахидини вилнеят и опустошават всичко наред

Нямам отговор на този въпрос, който да мога да напиша във фейсбук или да изкажа публично, и после да се надявам на кариера в европейските институции или във все по-демократична, европейска, реформирана България, в която правилните медии ще бъдат „Капитал“ и „Свободна Европа“, а правилните политици - тези в ПП и ДБ.

В тази среда на демократични, градски, напредничави млади хора - същата, като средата в Европа, не мога да кажа в прав текст защо тези хора, тези белгийци и стопроцентови европейци празнуват победата на Мароко над собствената им страна, подпалвайки половината си роден град. В една демократична, европейска, реформирана България за това ще нося последствия.

Но някой друг може да го каже и вече го направи - Кирил Петков.

Помните ли една от крилатите фрази на този интелектуален титан в историята на българските премиери? "Петата колония". Нея мога да използвам, без да ме накаже фейсбук.

Та, тези хора са това. Те са...ъм..."Пета колония". Такава "колония" вече има в Белгия, има в Холандия, във Франция, в Германия, има в цяла Европа. Навсякъде, където светлината на прогресивните, градски, образовани млади хора от бизнес парковете и IT сферата е дошла и прогонила деспотизма на местните мутри, пардон, феодали.

Там, в прогресивна, демократична Европа, вече всяка държава има по една такава "пета колония" от няколко милиона души. Във Франция са над 7 милиона, впрочем, и решиха последните президентски избори. А когато си поиска, "Петата колония" подпалва градовете, случайно някой да не забрави точно къде лежи лоялността им. Подсказка: не е в Европа.

Ако някой някога се чуди "на тоя Шкварек какъв му е проблемът с демократичната общност, със средната градска класа, с образованите и с отворените към модернизация хора? За кво е толкова обсебен от ДБ, ПП и всичко, което наподобява тях?", отговорът е във видеото от Брюксел.

Аз съм убеден, до дъното на костите си, като историк и като човек, живял и следвал години наред в Западна Европа, че до това си състояние тя беше доведена, и продължава да бъде водена, конкретно от либералните, прогресивни, отворени към света и готини, млади, градски хора. От френските и белгийските Кирил Петковци и Емил Джасимци. От немските Иво Прокопиевци и английските Никола Минчевци, Летящи Козили и Борис Боневци. Не просто съм убеден - видял съм го с очите си в тези държави, в техните университети и в европейските институции.

Смъртта на този континент и на тази цивилизация, която обичам до дъното на костите си и заради която си идентичност така и никога няма да спра да бъда русофоб - заради тази смърт не мога да чувствам друго към "демократичната, либерална общност" във всяка една държава, освен презрение и гняв. Те ги докараха. Те ги докарват. Те ги пазят и те ще ви съдят един ден тук, както вече правят на Запад, за думи като горните.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук