Бившият външен министър Екатерина Захариева е поставена под карантина. Това стана ясно, тъй като тя трябваше да бъде гост в сутрешния блок на bTV, но не се появи в студиото.

Здравните власти обаче я поставили в изолация, тъй като е контактно лице на Теменужка Петкова.

„Нямам симптоми, имам дежа вю. Имаме огромен брой случаи. Обадиха ми се вчера следобед от РЗИ и ми казаха, че съм карантинирана“, обясни в онлайн връзка самата Захариева.

„Виждате как стоим в тази зала. За да излезе и да се изкаже някои колега, трябва да мине през 4-5 души. Очаквам съвсем скоро половината парламент да бъде под карантина“, каза още тя.

Захариева разкри и какво е състоянието на Теменужка Петкова. Както БЛИЦ писа тя е приета в болница, където става ясно, че е с положителен тест за коронавирус.

Аз си писах с нея, тя е в болница, защото е имала високо кръвно. За момента няма тежки симптоми на Ковид. Ние цялата група на ГЕРБ сме ваксинирани.

Аз преболедувах ковид пролетта, след това се ваксинирах. Тази седмица щях да поставя бустер, но явно ще трябва да го отложа, докато ми тече карантината, тя ще изтече в сряда вечерта“, обясни Захариева.

Според бившата външна министърка премиерът трябвало да изчака поне да бъде гласуван кабинета в Скопие преди да обяви посещението си там.

Не знам с какви послания ще отиде, най-вероятно ще отиде с това, че позицията на България остава непроменена, каза Захариева.

Тя не очаква да има новина от визитата на Петков в Скопие. 

"Изпълнение на договора от 2017 г. това е с което трябва да се изисква от Скопие. Този договор засега остава само лист хартия за северномакедонската страна", коментира още Захариева.

Като бивш вицепремиер по съдебната реформа тя коментира и оставката на шефа на КПКОНПИ и исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Не знам за какво е отнет достъпа до класифицирана информация на г-н Цацаров, но правителството очевидно ще постигне това, което иска - смяна на председателя на КПКОНПИ, каза Захариева.

Когато предложат изменения на закони, свързани със съдебната власт, КПКОНПИ и Висшия съдебен съвет, тогава ще коментирам повече, защото не можах да се ориентирам от програмата какво искат да правят управляващите, заяви Захариева.

Захариева коментира и исканата оставка от управляващото мнозинство на Иван Гешев.

„Оставката на съдия или прокурор не се иска от парламентарното мнозинство“, обяви Захариева.

Тя посочи, че няма да коментира работата на Иван Гешев.

„Оценки за работата на съдия или прокурор не съм давала, няма и да дам. Когато не са на позиция, която заемат, тогава се дават оценки“, посочи тя.

Не е лошо парламентарните групи да имат декларации, но до момента има само това. Няма внесени законодателни промени. Опитах се да разбера какво са се договорили в коалиционното си споразумение, но бога ми не разбрах. Аз не успях да се ориентирам.