Американският президент Доналд Тръмп предупреди севернокорейския лидер Ким Чен Ун във вторник, че има ядрен „бутон“ на бюрото си през цялото време и се похвали, че САЩ имат „много по-големи и по-мощни“ ядрени оръжия.

Заплахата отново породи въпроси какво всъщност е необходимо за изстрелването на ядрена бойна глава.

„Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че „ядреният бутон е на бюрото му през цялото време“. Може ли някой от изчерпания му и гладен режим да го информира, че аз също имам ядрен бутон, но той е много по-голям и мощен от неговия и моят бутон работи!“, написа Тръмп в Twitter.

Снимката на американския президент с пръст върху „бутона“, способен да задейства ядрен удар, се използва от десетилетия като символ на скоростта, с която може да се осъществи този процес.

Но противно на популярното схващане, ядреното куфарче, което винаги придружава американския президент, не съдържа бутон, а оборудването и книжата за вземане на решение, които Тръмп би използвал, за да удостовери самоличността си при даването на заповедта и извършването на удар, пише CNN.

„Президентът не може сам да натисне бутон и да накара ракети да полетят. Той може само да даде заповед, която други ще трябва да изпълнят, и след това ракетите ще полетят“, каза д-р Питър Фийвър, професор по държавна политика и политология в университета Дюк, пред конгресмени миналата година.

„Системата не е бутон, който президентът може случайно да натисне на бюрото си и незабавно да накара ракетите да излетят, както се опасяват някои хора“, изтъкна Фийвър. Той допълни, че решението за извършване на удар изисква президентът да работи с военните си помощници, за да преценят от какви материали се нуждае, за да нареди атака.

Той трябва също така да си сътрудничи със служителите на всички нива – от топ командването до обикновените военнослужещи, които работят в ракетните силози.

Независимо дали е в Белия дом, на борда на Air Force One или на пътешествие в чужбина, Тръмп никога не е на повече от една ръка разстояние от ядреното куфарче, тъй като помощникът му, който го носи, е в същия асансьор, отсяда на същия етаж на хотела и е охраняват от същите агенти на Сикрет сървис.

Ядрено куфарче има и за вицепрезидента, в случай че президентът е възпрепятстван. Президентската чанта за извънредни ситуации, както е официалното име на ядреното куфарче, съдържа четири неща, разкрива бившият директор на военната служба в Белия дом Бил Гъли в книгата Breaking Cover.

Има черна книга със списък от варианти за удар, карта с кодовете за идентификация, така че президентът да може да потвърди самоличността си, списък с безопасни бункери, където президентът да може да се подслони, и инструкции за използване на Системата за излъчване при извънредна ситуация.

Докато военните, които биха извършили ядрен удар, трябва да работят по двойки, при което и двамата трябва да съвпаднат, преди да могат да изстрелят ракета с ядрена бойна глава, няма подобна проверка за действията на президента.

„Само президентът на САЩ може да нареди използването на американски ядрени оръжия“, казва пенсионираният генерал Робърт Кехлер от Военно-въздушните сили, който говори пред конгресмени миналата година.

По-голямата част от процеса по изстрелване на ядрена ракета е класифициран, но Келхер, който преди това е служил като командир на Американското стратегическо командване при президента Барак Обама, обясни, че има защитни пластове в настоящата система, предназначени да гарантират, че всяка заповед е легална и пропорционална.

„Това е система, контролирана от хора..., нищо не се случва автоматично“, изтъква Кехлер и допълва, че американската армия не следва сляпо нарежданията и че президентската заповед за използване на ядрени оръжия трябва да е законна.

Докато президентът запазва конституционна власт да нарежда военни действия, процесът по вземане на решение за ядрен удар „включва оценка, преглед и консултации между президента и ключови цивилни и военни лидери, последвани от предаване и изпълнение на всяко президентско решение от самите сили“.

Генерал Джон Хайтън, командир на Американското стратегическо командване, сподели какво би се случило, ако нареди ядрен удар.

„Давам съвет на президента. Той ми казва какво да правя и ако е незаконно, познайте какво ще се случи. Ще кажа: Господин президент, това е незаконно. Познайте какво ще направи той. Ще каже: Какво би било законно? И ще очертаем варианти за отговор при всяка ситуация. Не е толкова сложно“, каза Хайтън през ноември миналата година по време на изслушване пред Комисията по външни отношения в Сената.