Много е вероятно БСП да отхвърли мандата и да се върви към предсрочни избори, няма как партиите на протеста да ги подкрепят. Това каза по Нова тв политологът Иво Инджов.

Според него БСП може да "тупа топката" няколко дена, но това няма да е работеща формула, защото БСП не е припознавана като партия на протеста и стана ясно, че подкрепа за тяхно правителство не е много вероятно.

Политологът е убеден, че на този парламент му остават дни живот.

Той вярва, че няма да се повторят буквално резултатите при нови избори, очаква по-слаб ГЕРБ и по-силни "Има такъв народ".

"Напълно е нормално да се назначи служебно правителство, което да подготви предсрочни избори, а в тази година на президентски избори това ще качи рейтинга на Румен Радев.

Иво Инджов смята, че парламентът се превръща в реален властови център, а изборната реформа е демократична, не радикална.

Социологът от агенция "Сова Харис" Васил Тончев заяви, че ако мандатът беше даден на "Демократична България", би могло да се формира някакъв кабинет, но с БСП това е невъзможно.

"Радев го даде на тях, понеже те го подкрепиха при президентския вот", убеден е той.

Според социолога новите избори няма дадат нещо различно и само се отлага проблема с три месеца. Той очаква слабо качване на БСП и ДПС, като значителна част от гласовете в чужбина ще отидат за ДПС от Турция. Относно "Има такъв народ", Васил Тончев не вижда основания за голямо увеличаване на гласовете.

За него е по-вероятно президентът Радев да спечели от сегашната ситуация, особено ако служебното правителство си свърши добре работата.

За промените в Изборния кодекс социологът смята, че няма да има съществен ефект от тях, освен подобряване в технологичния процес.

"Купуването на гласове не може да се реши с тези мерки", категоричен бе той.